Oldalak

2017. szeptember 14., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Eredménytelen harc a parlagfű ellen

Akár 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege. A parlagfű okozta megbetegedések tetemesen terhelik az állami egészségügyi ellátórendszert. Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon. Sehol a földön nincs annyi parlagfű, mint Magyarországon.
http://www.agrotrend.hu/hireink/egyelore-eredmenytelen-a-harc-a-parlagfu-ellen

Tűzgyújtási tilalom feloldása

A földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokra, a 2017. június 20-tól, az EVgF/513/2017. számú határozattal elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat azonnali hatállyal feloldja.

A csonthéjas ültetvények indítása

Az ültetvény tervezése során időben kell gondolnunk az ültetendő szaporítóanyag kiválasztására, megrendelésére. Az ültetvények telepítése, megfelelő indítása nagy gondosságot, odafigyelést és szakértelmet igényel. Ha itt valamit elrontunk, akkor nem várhatjuk, hogy jól működő, gazdaságosan üzemelő ültetvényünk lesz.
http://agroforum.hu/szakcikkek/csonthejas-ultetvenyek-inditasa-1

Hazánkban is termeszthető gazdaságosan a földimogyoró

Magyarországon is termeszthető gazdaságosan a földimogyoró. A Debreceni Egyetem agrárkarán pedig azt is bebizonyították, hogy nemcsak termeszteni, hanem feldolgozni is megéri: a belőle készített olaj világpiaci ára folyamatosan emelkedik.
https://www.agrarunio.hu/index.php 

Növényvédőszer-tilalom

Nagy a felháborodás a növényvédőszer-tilalom miatt. Jövő évtől életbe lép a növényvédőszer-tilalom az ökológiai fókuszterületeken. A növényvédő szerek használatának tilalma egyértelműen a nitrogénmegkötő növények (pl. szója, borsó, babfélék, lucerna, csillagfürt) esetében jelent nagyobb változást, mivel az eddig konvencionális körülmények között, növényvédő szer alkalmazása mellett művelt nitrogénmegkötő kultúrák 2018-tól nem lesznek elszámolhatóak EFA területként.
https://www.agroinform.hu/gazdasag/nagy-a-felhaborodas-a-novenyvedoszer-tilalom-miatt-34052-001 

OMÉK 2017 – mYnest bemutató

2017. szeptember 20-24. között kerül megrendezésre a 78. OMÉK 2017 rendezvény, ahol a G pavilon 104 i standján mutatják be a Nádland Kft és Máté Bence természetfotós, valamint  Dr. Bálint György (Bálint gazda) által közösen tervezett, fejlesztett környezeti nevelési eszközöket: a mYnest-et és az iskola/óvoda kertet.
Az eszközök szabadon kipróbálhatók, valamint az alábbi időpontokban bemutatókat tartanak, amelyre regisztrálni szükséges:
Ingyenes belépő felsőoktatásban oktatóknak és hallgatóknak:

Nincsenek megjegyzések: