Oldalak

2017. szeptember 8., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Felfüggesztik az erdészeti gépbeszerzési pályázatot

Az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című pályázathoz kapcsolódó közlemények jelentek meg. Ezek tájékoztatást adnak a következő értékelési határnapról és a pályázatbeadás felfüggesztéséről.
http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpenzek/par-nap-es-felfuggesztik-az-erdeszeti-gepbeszerzesi-palyazatot

A fipronil nevű rovarirtóról...

A fipronil nevű rovarirtó szerrel szennyeződött holland tojások száma valószínűleg jóval meghaladja az előzetesen becsült mennyiséget, ráadásul a jelenség nem csak Hollandiában fordult elő, ugyanis nemrég már Magyarországon is találtak szennyezett terméket.  A fipronil vízben kismértékben oldódó, fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A mezőgazdasági termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen rovarirtó szerként alkalmazzák.
Nagyon nehéz kimutatni, van-e méreg a tojásban:

Amíg vizsgálódik, senkinek sem fizet a kincstár

A mai napig sem fizette ki a Magyar Államkincstár számos gazdálkodónak az elmúlt évi közvetlen uniós agrártámogatásokat, holott a kifizetési határidő 2017. június 30-án lejárt. A közvetlen támogatások a Közös Agrárpolitikán (KAP) belül az egyik nagy EU-s kasszát képviselik, ahová például a földek használata után járó területalapú támogatások is tartoznak. A kiutalásokat tavalyig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bonyolította le, amelynek megszüntetése után a kifizető ügynökségi feladatokat a MÁK vette át. Amíg vizsgálódik, senkinek sem fizet a kincstár:

Szüreti előzetes a Tokaji borvidéken

Ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is. A hagyományos fajták szürete viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál. A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet.

Agrárrendezvények támogatása

Szeptember elején újabb 2 pályázati ablakban, 90 millió forintos keretösszegből, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci megjelenését erősítő, az agrárágazatunkat, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő, gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok. A pályázati felhívások szeptember elején jelennek meg az AMC honlapján. A pályázattal kapcsolatosan a +36 (30) 198-2775-ös telefonszámon és a palyazat@amc.hu e-mailen kérhető további tájékoztatás.

Környezettudatos növényvédelmi megoldások

15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot.
http://portal.nebih.gov.hu/-/egyszeru-kornyezettudatos-novenyvedelmi-megoldasok

Nincsenek megjegyzések: