Oldalak

2017. október 15., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

A földimogyoró...

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon. Habár energiában gazdag, számos tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az optimális egészségi állapot eléréséhez és fenntartásához.
https://www.hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/olajos-magok/sotlan-foldimogyoro

Októberben indulnak a kincstári kifizetések

Minden év októberében többek figyelmét is felkelti, hogy a Magyar Államkincstár megkezdi különböző összegek kifizetését. Több olyan jogcím illetve lehetőség is van, amelyek vonatkozásában ilyenkor pénzt várhatnak a termelők. Az Európai Unió pénzügyi rendszerében meghatározó szerepe van októbernek. A pénzügyi év ugyanis október 16-án kezdődik és eddig a dátumig kell lezárni az előző évi kifizetések jelentős részét. Ezért október közepéig rendezni kell a pénzügyi fegyelem miatti elszámolást is.
Októberben indulnak a kincstári kifizetések - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál

Gabonahegyek nőnek

Egyre kevesebb terményt adnak el a gazdák. A tartósan alacsony gabonaárak mellett egyre visszafogottabb a termelők értékesítési kedve, emiatt pedig folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. A gazdák a készletfelhalmozódás ellen megfelelő fajtaválasztással és jól működő tárolási technológiával készülhetnek fel. 
Gabonahegyek nõnek a tárolókban a rossz árak miatt:

A 2017-es kárenyhítési évről...

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmekről előreláthatóan –  az előző évekhez hasonlóan – 2018. március végéig döntenek a területileg illetékes megyei kormányhivatalok, és határozatban értesítik a gazdálkodókat az elemi kárral érintett kultúráiról. A kérelmeket 2017. november 1. és 30. között a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani. Várakozások szerint az idei jogos kárenyhítési juttatások száma meghaladja az előző évek körülbelül 3300-as nagyságát, azonban a kárenyhítési alapban rendelkezésre álló 27 milliárd forint várhatóan elegendő lesz a kifizetésekre.

Az őszi búza beltartalmi értékei

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben. A gazdálkodók számára is elérhető kiadványban foglalták össze az eredményeket. A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette a honlapján, és ugyanitt az elmúlt tíz év összefoglalója is elérhető.

Édes évzárás...

Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek. A cukorrépa termelés a szántóföldi gazdálkodás egyik legnagyobb szakértelmet igénylő eleme. Az eddig mért 62,5 t/ha – os termésátlag a korábbi évekhez viszonyítva kifejezetten jó, az ötéves átlagot 5,2%-kal haladja meg. A cukortartalom átlagos, 17% körüli. Szeptember 30-a azonban fontos dátum volt a cukortermelésben érdekelteknek, hiszen ekkor – ötven éves működés után – megszűnt a kvótarendszer az Európai Unióban.

Nincsenek megjegyzések: