Oldalak

2017. október 20., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Állami földeladások

Az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azzal, hogy a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosításával egyidejűleg nem gondoskodott olyan szabály megalkotásáról, amely biztosítaná az alap kétharmados szabályokkal védett vagyonának hosszú távú megőrzését. Ezért az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy ezzel kapcsolatos jogalkotási feladatának 2018. május 31-éig tegyen eleget, vagyis a 2019. évi költségvetést már ennek figyelembevételével fogadja el.  Állami földeladások: mulasztott az Országgyûlés:

Emelkedő foglalkoztatottság?

A felmérések azt mutatják, hogy a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb termeléskorlátozó tényezőt a vállalkozások számára a gazdaság számos ágában. A legfrissebb adatok szerint a hazai foglalkoztatottak száma az idei második negyedévben 4,415 millió fő volt, ami 75 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A statisztikák a nem mezőgazdasági versenyszférában dolgozók számának alig 30 ezer fős bővülését jelzik az előző negyedévhez képest, míg éves összevetésben 100 ezer fős növekedésről beszélhetünk.
A mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az első negyedévi 218 ezerről 216 ezerre mérséklődött a szezonálisan igazított statisztikák szerint, míg éves összevetésben 3%-os csökkenés következett be a mezőgazdasági foglalkoztatásban.. Emelkedő foglalkoztatottság, drámaian gyorsuló bérnövekedés, kritikus szinten a munkaerőhiány - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál

EU irányelv a termőföld értékesítésére

A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját. Az uniós jog nem engedélyezi azonban diszkriminatív korlátozások bevezetését, így például tiltja, hogy a tagországok általános követelményeket határozzanak meg a lakóhelyre a föld megszerzésének előfeltételeként. A határokon átívelő befektetések aránytalan korlátozása szintén jogellenes. Tilos továbbá a földterület megvásárlásának előfeltételeként a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges képesítések megkövetelése is.
https://www.agrarunio.hu/index.php

Méhészeti támogatás

2017/2018. végrehajtási időszakban (2017. augusztus 1.- 2018. július 31.) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói valamint az OMME és tagszervezetei 2017. október 16-ától nyújthatják be kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz. A kifizetési kérelmek elérhetőek a Kincstár honlapján.

Az év agrárembere jelölés...

Magyarország legismertebb agrárdíjáért való versengést idén is kiírta a szervező agrotrend.hu. Most is olyan gazdálkodókat, agrár-egyetemistákat keresnek, akik érdemben gyakorolják a társadalmi szerepvállalás méltó cselekedetét. A jelöléseket a itt elérhető linken keresztül várják a szervezők.

Növényvédelmi információk

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) által országosan 75 növényorvos bevonásával működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer. Az átalakítás első fázisa most fejeződött be. A négy éve indult ingyenes szolgáltatás célja, hogy segítse a termelők mindennapi munkáját. A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon a szakemberek területre és növénykultúrára lebontva, heti rendszerességgel szöveges növényvédelmi információkat tesznek közzé, jelentős segítséget nyújtva ezzel a gazdálkodóknak.

Nincsenek megjegyzések: