Oldalak

2017. október 28., szombat

T A L L Ó Z Ó...

A földminősítés új szabályai

A földminősítés részletes szabályai a 47/2017. (IX. 29.) FM rendeletben a földminősítés tekintetében a fogalmak, az általános szabályok valamint speciális szabályok kerültek meghatározásra. A jogszabály rögzíti az általános rendelkezésektől eltérő, erdő, fásított terület, illetve nádas művelési ág esetében, a speciális szabályokat. A speciális szabályok alkalmazása szükséges továbbá azokban az esetekben is amikor a földrészlet határvonalában, a település közigazgatási határvonalában vagy a településen belül a fekvések határvonalában következik be változás. A földminősítés eredményeként megállapított adatok változása esetén, akkor mind az ingatlan-nyilvántartásban, mint a térképi adatbázisban szükséges a változások rögzítése.

Őszi lemosó permetezés

Véget ért a szép, hosszú ősz, a hét közepére már talajmenti fagyokat is jósolnak! Az idei év nem járt nagy járványokkal, már ami a gombás és baktériumos betegségeket illeti. Annyi fertőző anyag mégis képződött a vesszőkön, a fás részeken, hogy érdemes elvégezni az őszi lemosó permetezést, még akkor is ha tavasszal, rügypattanáskor is felveszik majd a permetezőgépet. A legtöbb gombás betegség és a baktériumok ellen a réztartalmú gombaölőket, míg a lisztharmatok ellen a kénes szereket javasoljuk. https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/tervezzuk-be-az-oszi-lemoso-permetezest-34567-001

Elhalasztották a döntést a glifozátról

Még mindig nincs döntés a glifozát engedélyének meghosszabbításáról.  Az uniós tagállamok  elhalasztották a glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének esetleges meghosszabbításáról szóló döntésüket. Információk szerint leghamarabb november elején születhet döntés az uniós tagországok részéről, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban és meddig használható az Európai Unió országaiban. https://www.agroinform.hu/szantofold/elhalasztottak-a-dontest-a-glifozatrol-az-unios-tagallamok-34586-001

A jövő búza hibridjei

 Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói azonosították azt a természetes búza-gént, amely kikapcsolja az önbeporzást, és így megnyitja az utat az idegen beporzáshoz, vagyis a nagy termőképességű hibrid búzák előállításához – írja a sciencenewsline.com. Az amerikai DuPont Pioneer növénygenetikai vállalattal együttműködő ausztrál kutatók ezt a felfedezést a Natura Communications folyóiratban publikálták, és véleményük szerint ez, a kapcsolódó nemesítési technológiával együtt világszerte radikális változást hozhat a búzanemesítésben.
https://www.agroinform.hu/szantofold/megnyilt-az-ut-a-jovo-buza-hibridjei-fele-34589-001
EU-FAO összefogás
Fejenként fele annyi élelmiszer-hulladékot termelünk 2030-ra, ha megvalósulnak a FAO és az EU új szándéknyilatkozatában megfogalmazott célok. A NÉBIH a Maradék nélkül programja révén vesz részt az akcióban. A FAO és az EU az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekvő fenyegetésére is felhívta a figyelmet – a rezisztencia a jelenlegi folyamatok alapján 2050-re akár évi 10 millió halálesetért is felelőssé tehető majd. Fejenként fele annyi élelmiszer-hulladékot termelünk 2030-ra, ha megvalósulnak a FAO és az EU új szándéknyilatkozatában megfogalmazott célok.
http://portal.nebih.gov.hu/-/eu-fao-osszefogas-az-elelmiszer-hulladek-es-az-antimikrobialis-rezisztencia-ellen

Változások a lóútlevél kiadás rendjében

 2018. január 1-jétől a Nébih kizárólag ún. „másodlat” lóútlevelet állít ki azon lovakra, amelyeknél ugyan szabályszerűen megtörtént az egyed azonosítása, azonban az okmány kiváltására a jogszabályban meghatározott 12 hónapon túl került sor. A jövő év elejétől kibocsátandó „másodlat” lóútlevelek tartalmukat és megjelenésüket tekintve azonosak lesznek a normál lóútlevelekkel, azonban jól láthatóan és egyértelműen feltüntetik rajtuk, hogy csak másodlat okmányról van szó. Azon lovak esetében, melyeknél az azonosítás sem történt meg a születésüktől számított 12 hónapon belül, ún. „helyettesítő okmányt” bocsát ki a Nébih.
https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/valtozasok-a-loutlevel-kiadas-rendjeben-34575-001

Nincsenek megjegyzések: