Oldalak

2018. szeptember 16., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Rovarinváziók várhatóak...

Fokozódhat a rovarinvázió a világban, mert a melegedő éghajlat egyre gyorsabbá teszi a kártevők szaporodását. Az átlaghőmérséklet egy fokos emelkedése 2,5 százalékkal növelheti a rovarok által elpusztított termésmennyiséget a Földön. Most Európa a világ legtermelékenyebb búzatermesztési régiója, de 2050-ig évente akár 16 millió tonna búzát is elveszíthet e régió a terméskárosító kártevők miatt.
Rovarinváziók okozhatnak durva élelmiszerdrágulást:

Prega start

Halegészségügy, halbetegségek

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös tájékoztató kiadványt jelentetett meg "Halegészségügy, halbetegségek" címmel. A kiadvány segítségével felismerhetőek egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz  a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban.
A kiadvány ezen a linken elérhető és letölthető.

A vadhús népszerűsítése

Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében. A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította a helyszínre. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül Soponyán, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja. A magas ásványi anyag- és rost tartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

A baromfiágazat az élen

A hazai baromfiágazat a magyar mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata. Az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítése mellett export piacait is növelni tudta. Ennek egyik titka a magas fokú integráltság. A baromfihúsok a magyar fogyasztók kedvencei, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét (52%) fedi le az ágazat. Ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfa mérséklése is. Tavaly a teljes kibocsátás értéke meghaladta a 317 milliárd forintot. Ez egyébként 783 ezer tonna vágóbaromfit és 2, 4 milliárd darab étkezési tojást jelent. Az Agrárminisztérium mintegy 12 milliárd forintnyi éves állatjóléti támogatással segíti az ágazatot.

Erdészeti továbbképzés

A Nébih 2018. szeptember 18-19-én az erdészeti szakszemélyzet részére előírt továbbképzést és vizsgát tart Budapesten, az Agrárminisztériumban.
A továbbképzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága szervezi. A soron következő továbbképzésre az alábbi időpontban és helyen kerül sor:
2018. szeptember 18-19. (kedd-szerda), 9.00 - 16.30 óra;
Agrárminisztérium, Színházterem (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.). A továbbképzésről további tájékoztatás, illetve a jelentkezésre szolgáló online űrlap itt található.

Nincsenek megjegyzések: