Oldalak

2018. szeptember 7., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Minőség-Innováció 2018. pályázat

Meghirdették a Minőség-Innováció 2018. pályázatot, amelyre szeptember 20-ig lehet jelentkezni - közölte a lebonyolításban közreműködő Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága. A nemzetközi pályázaton a versenyképességet növelő, vevőorientált minőség-fejlesztést eredményező innovációt ismerik el. Magyarország az EOQ MNB Egyesület közreműködésével 2013-ban kapcsolódott a nemzetközi pályázathoz, azóta évente a magyar szervezetek nyújtották be a pályázatok mintegy 10 százalékát. 2014-2016 között évente két, 2017-ben egy magyar pályázat kapott nemzetközi díjat.

Bursa Hungarica ösztöndíj

Az ösztöndíjprogram célja a hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányainak támogatása, az ösztöndíjat a települési, illetve a megyei önkormányzat, valamint az adott egyetem, főiskola biztosítja.
A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2018. november 6. A pályázatot az EPER-Bursa rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva, aláírva kizárólag a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kell benyújtani.
A feltételekről és a feltöltendő dokumentumokról itt olvashattok bővebben.

Hitelprogram kkv-k technológiai korszerűsítésére

A hazai vállalkozások szeptember 10-től igényelhetik a hitelt az MFB Pontokon keresztül.
A program célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, hogy a vállalkozásoknak olyan finanszírozási segítséget nyújtson, amely lehetőséget teremt korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztésre. A hitelprogram középpontjában az egyszerű, gyors átfutású, kis összegű beruházások támogatása áll, amely számos vállalkozás számára nyújthat megoldást fejlesztési elképzeléseik megvalósításához. Az elnyerhető kölcsön összege 1-50 millió forint, amely tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordítható. Hitelkérelmek benyújtására 2018. szeptember 10-től van lehetősége a fejleszteni kívánó vállalkozásoknak. Bővebben a www.mfbpont.hu és a www.palyazat.gov.hu oldalon informálódhatnak az érdeklődők. (mti)

A kertészeti ágazat szerepe

Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben körülbelül 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés. A hajtatott zöldségek közül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek. Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató. Magyarországon átlagosan ennek alig több mint felét eszik meg az emberek. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök.

A zártkertek fejlesztése

Az utóbbi évtizedekben a városok közelségében kialakított, korábban hobbikertként funkcio­náló területek jó része elveszítette a funkcióját. A nagyvárosok vonzáskörzetében lévő telkeket a tulajdonosok jórészt beépítették, míg az ország más részein nagyon elhanyagoltak a kertek. Az agrártárca szerint fontos megőrizni az ezeken a helyeken található értékeket és termelési potenciált. A kis parcellás művelésű dombvidéki szőlőhegyek és az alföldi gyümölcsöskertek a magyar táj karakteres elemei, ezért értékeinek megőrzése, megóvásuk kiemelt feladat. A szakminisztérium egy önálló program létrehozásáról döntött arról, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely a már gondozásba vett területek megközelítését segíti elő. Ez egyúttal lehetőséget teremt az elhanyagolt területek mezőgazdasági hasznosítására.

Nincsenek megjegyzések: