A dohány általában nem évelő növény. Hideg- vagy melegágyban palántázzák,
majd a földekre kiültetve a növény beéréséig nevelik. A dohányt meleg
éghajlaton, termékeny, jól lecsapolt talajon termesztik. 2000-ben mintegy 4,2 millió hektár dohányföld volt világszerte művelés alatt, több mint 7 millió tonna dohányt termelve. Az európai dohánytermesztés több mint ötszáz éves múltra tekint vissza.
A
Kárpát-medencében először a XVI. században, Erdélyben kezdődött el e
nemes növénynek a termesztése. A dohányzás szélesebb körű elterjedésével
új termesztési körzetek jelentek meg és szinte az egész akkori
Magyarország területén megtalálhatók voltak a dohánykertészek és
ültetvényeik. Az élvezeti célra termesztett közönséges dohány nemesített fajtái két
ökotipusba sorolhatók. A kislevelű vagy keleti (oriental) fajtákat
kizárólag cigaretta gyártásra termesztik. Levélhosszúság 30 cm alatti, a
hasznosítható levélszám 25-35 db/tő, kiváló minőség, finom aroma és
alacsony (0,5-1 %) nikotin tartalom jellemzi ezeket a fajtákat. A világ dohánytermésének közel 90 %-át a nagylevelű ökotipusba tartozó
fajták adják. Főbb jellemzőik: 30 cm-nél hosszabb levél, 15-25 db/tő
hasznosítható levélszám, nagy terméshozam, változó minőség és nikotin
tartalom. Hazánkban csak nagylevelű dohányfajtákat termesztenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése