Oldalak

2011. június 6., hétfő

Mezőgazdasági termék feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházás kapcsán elszámolható költségek megítélése a fejlesztési adókedvezmény érvényesítése során

2011.06.02, Forrás: Apeh

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházás esetén a fejlesztési adókedvezmény igénybevételére a Tao. tv. 22/B. §-ában foglaltakon túl, a fejlesztési adókedvezményről szóló 206/2006. (X. 16.) Korm. rendelet (továbbiakban: kormányrendelet) szabályait rendeli alkalmazni.
Hírlevél feliratkozás
Feliratkozom a témához kapcsolódó ingyenes hírlevélre:
Milyen a legutóbbi hírlevél?

A kormányrendelet 1. § 2. pontjának a) alpontja szerint a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházásnál nem elszámolható költség az Európai Bizottság által a bejelentési eljárás keretében hozott, támogatást engedélyező határozat keltének napja előtt felmerült költség, ráfordítás. A "felmerült költség, ráfordítás" - mivel a kormányrendelet nem tartalmaz erre vonatkozóan külön definíciót - az elszámolható költség fogalma alapján értelmezhető.

A kormányrendelet 1. § 2. pontjának a) alpontja szerint elszámolható költségnek - többek között - a tárgyi eszköznek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) 47-48. §-ai, 51. §-a szerinti bekerülési értéke tekinthető.

Az Szt. 47. § (1) bekezdése szerint az eszköz bekerülési (beszerzési, előállítási) értéke az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tételek együttes összege. Az adózónak - az Szt. 26. §-ának (7) bekezdése szerint - a beruházások, felújítások között kell kimutatni a rendeltetésszerűen használatba nem vett, üzembe nem helyezett, a (2)-(6) bekezdésben nevesített eszközök bekerülési értékét, továbbá a már használatba vett tárgyi eszközökön végzett bővítéssel, rendeltetésváltozással, átalakítással, élettartam-növeléssel, felújítással összefüggő munkák - még nem aktivált - bekerülési értékét. Mindezek alapján a számviteli nyilvántartásban a beruházási számlán kell szerepeltetni az eszköz bekerülési értékét képező tételeket.

A kormányrendelet elszámolható költség fogalom és az Szt. hivatkozott rendelkezése alapján "felmerült költség, ráfordítás" alatt a beruházási számla tartozik oldalán kimutatott tételeket kell érteni. Az adott előlegeket a számviteli kimutatásban beruházásra adott előlegként - és nem beruházásként - kell kimutatni, ezért az előleg fizetése a kormányrendelet és az Szt. együttes értelmezése alapján nem minősül "felmerült költségnek, ráfordításnak", azaz nem tekinthető a fejlesztési adókedvezmény alapját képező elszámolható költségnek.

Mindenképpen figyelemmel kell lenni ugyanakkor arra, hogy az adózó a kormányrendelet szerinti bejelentés, kérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás után fejlesztési adókedvezmény igénybevételére akkor sem jogosult, ha a bejelentés, kérelem benyújtását megelőzően a beruházási számlán nem mutatott ki a beruházás tárgyát képező eszköz bekerülési értékét képező tételt.

Ugyanis a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló, az Európai Bizottság jóváhagyását igénylő beruházásnál is a fejlesztési adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges alapvető követelmény, hogy az adózó - a Tao. tv. 22/B. § (3) bekezdése és a kormányrendelet 3. § (5) bekezdés b) pontjának megfelelően - a beruházás megkezdése előtt jelentse be a kormányrendeletben meghatározott valamennyi adatot, vagy - amennyiben az szükséges - nyújtsa be a kormányrendeletben meghatározott tartalommal és formában az adókedvezmény iránti kérelmét. A kormányrendelet 1. § 5. pontja szerint a beruházás megkezdésének napja az építkezés kezdetének a napja vagy a beruházás célját szolgáló első tárgyi eszköz megrendelésének a napja.

Összefoglalva tehát az Európai Bizottság jóváhagyásához kötött mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházás - az egyéb feltételek fennállása mellett - akkor jogosít fejlesztési adókedvezmény igénybevételére, ha azt az adókedvezmény bejelentése, kérelme benyújtását követően kezdik meg. A fejlesztési adókedvezmény alapját képező elszámolható költségnek pedig az a kiadás minősül, amely az Európai Bizottság támogatást engedélyező határozata keltének napjától kerül az adózó beruházási számláján kimutatásra. Tehát az Európai Bizottság jóváhagyásához kötött mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló, az adókedvezmény iránti bejelentés, kérelem benyújtását követően megkezdett beruházás esetén nem minősül elszámolható költségnek az a kiadás, amely a fejlesztési adókedvezmény iránti bejelentés, kérelem benyújtását követően, de még az Európai Bizottság jóváhagyó határozata keltét megelőzően az adózó beruházási számláján kimutatásra kerül, míg azok a költségek, ráfordítások, amelyek az Európai Bizottság támogatást engedélyező határozata keltének napjától kerülnek a beruházási számlán kimutatásra, elszámolható költségnek minősülnek.

[Tao. tv. 22/B. § (3) és (12) bekezdései, az Szt. 26. § (7) bekezdése és 47. § (1) bekezdése]

[Nemzetgazdasági Minisztérium 7017/2010. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 5227512439/2010.]

Nincsenek megjegyzések: