Oldalak

2011. november 2., szerda

Bosszantó és veszélyes betelepedők


A harlekinkatica (Harmonia axyridis), ami az őshonos ökoszisztémák veszélyeztetése mellett komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak is - a 2008 évi februári felbukkanása óta nemcsak az egész országban, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elterjedt, néhol tömegesen található meg. 

A faj rendkívül változatos megjelenésű, de alapvetően három változata terjedt el: az első szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0-19 fekete folttal, az előtoron általában világos alapon fekete M-alakú mintázattal; a második szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal; a harmadik, legritkább forma az előzőhez hasonló megjelenésű, de csak 2 vörös folttal, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel. 

A harlekinkatica ősszel előszeretettel húzódik az ember közelébe. A teleléshez készülő állatok gyakran nagy tömegekben szállják meg a lakásokat, sok bosszúságot okozva a lakosságnak. A beköltöző állatok igaz, hogy nem veszélyesek, de a testükben található vegyület az arra érzékeny egyéneknél kötőhártya gyulladást okozva allergiás reakciókat válthat ki. 
A melegebb téli napokon - a nemritkán százasával- előmászó bogarak meg is haraphatják az embert és a harapás helyén a bőrön a befecskendezett emésztőenzim következtében pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet. Összegyűjtésükre legalkalmasabb a porszívó, a lakásba való bejutás megakadályozására pedig a nyílások tömítése, esetleg hálós beborítása a legjobb megoldás.
BAZ Megyei Kormányhivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága
Dr. Gyulainé Garai Adrienne
Károsító Diagnosztikai Osztály
Rovartani előadó és növényvédelmi előrejelző


                                                                      

Nincsenek megjegyzések: