Oldalak

2015. október 15., csütörtök

A termőföldtől az asztalig

Fazekas Sándor miniszter A termőföldtől az asztalig - Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében megállapította, hogy a szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, és mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni - szögezte le.
 Hangsúlyozta a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen.
 A Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.   

Nincsenek megjegyzések: