Oldalak

2015. október 6., kedd

T A L L Ó Z Ó...

A mezei pocok elleni védekezés fontosságáról...

A mezei pocok (Microtus arvalis) állományának felmérésére és a kártevő elleni védekezés fontosságára hívta föl a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.
Tavaly az utóbbi évek legjelentősebb mezeipocok-állománya alakult ki az országban. A 2014-es rendkívüli károk nyomán a növény- és talajvédelmi hatóság az idén is fokozott figyelemmel kíséri a mezei pocok fertőzöttség alakulását. 

Aktuális - SAPS és zöldítés támogatás...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – az idén is előleg fizethető a SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra. Ennek alapján tehát, október 16-tól megkezdődhet az előlegek utalása, amely a teljes támogatási összeg legfeljebb 70 %-át teszi majd ki.
A jogcímek maximális keretösszegei euróban kerülnek meghatározásra, aminek forintra való átváltása az Európai Központi Bank által szeptember 30-án megállapított árfolyamon történik, amely 313,45,- forint/euró. (A többi közvetlen támogatási jogcím, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is ezen az árfolyamon kerül kifizetésre.)

Ökoturisztikai díjak - 2015

A turizmus napján, szeptember 27-én az OMÉK keretében adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ökoturisztikai díjakat. A pályázatot 2010.óta írják ki, melynek célja, hogy elősegítse a természeti és táji örökség megőrzése mellett, hogy az ökoturisztikai létesítmények működtetői a látogatók igényeit is figyelembe vegyék.
Idén 14 pályázat érkezett, 7 látogatóközpont, 7 tanösvény kategóriában.
Az év látogatóközpont kategóriájának nyertese az Ős-Dráva Látogatóközpont lett, míg második helyen a kaposvári Fekete István Látogatóközpont végzett. A harmadik helyet idén ebben a kategóriában a Természet Háza (Gyenesdiás) nyerte.
A 2015. év ökoturisztikai díj első helyezettje a zalakarosi Csiga-túra tanösvény lett, ezt követi a gyomaendrődi Erzsébet-liget tanösvény,valamint a tiszafüred-tiszaörvényi Örvényi Pákász tanösvény. Innovációs különdíjat kapott a Zselici Csillagpark.

Nincsenek megjegyzések: