Oldalak

2015. október 19., hétfő

Élelmezési Világnap

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította ÉLELMEZÉSI VILÁGNAPpá október 16-át.
A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megalakulásának tiszteletére rendezett az idén központi ünnepséget Milánóban. A FAO megalakulásának évfordulóját minden év október 16-án, az Élelmezési Világnapon ünneplik meg. Ebből az alkalomból világszerte megemlékezéseket, rendezvényeket tartanak, melyeken felhívják a figyelmet az élelmezéssel kapcsolatos kihívásokra, és szakmai fórumokon tárgyalnak a megoldási lehetőségekről. Az idei világnapon a szociális védőháló szerepe került előtérbe, melynek jelentős szerepe van a vidéki szegénység megszüntetésében.

A milánói nagyszabású rendezvényen az olasz államfő, az olasz mezőgazdasági és pénzügyminiszterek, valamint a milánói polgármester mellett az ENSZ főtitkára, a FAO főigazgatója, az IFAD (Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap) elnöke, valamint a WFP (Világélelmezési Program) ügyvezető igazgatója is felszólaltak.

Az esemény keretében a FAO által alapított IFAD magas szintű szakmai konferenciát tartott az élelmezés finanszírozásával kapcsolatban, melyen a kis- és közepes gazdálkodók támogatása volt napirenden. Az IFAD-nak hazánk is tagja, és nemzetközi fejlesztési együttműködések keretében járul hozzá az élelmezésbizonytalansággal sújtott régiók megsegítéséhez a vidéki területek és a mezőgazdaság fejlesztésén keresztül.

Nincsenek megjegyzések: