Oldalak

2015. november 3., kedd

A gabonafélék ármozgásáról...

Októberben a kukorica és a búza ellentétes irányú ármozgása miatt érdemben nem változott a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX). Az októberi átlag, a 8941,78 pont a Magro.hu mezőgazdasági piactéren azonban most sok érdekes történést takar.
A korábbi hónapok csökkenése után, október elején – a betakarítás kezdetén - újra drágulni kezdett a kukorica a hazai fizikai piacon. Ez összességében 41.219 forintos tonnánkénti átlagárat eredményezett az utolsó negyedév első hónapjában, ami mintegy 2 százalékos erősödést jelent a szeptemberi adatokhoz képest. A drágulásnak ugyanakkor igazi fundamentális oka nem volt, csupán az esős időjárás okozta betakarítási nehézségeket reagálta túl a piac és lekövette a nemzetközi trendet is. A mozgás iránya ugyanis megegyezik a világpiacon uralkodó folyamatokkal, igaz, attól dinamikában elmarad.
Az aratás befejeztével mind a malmi-, mind a takarmánybúza beállt egy olyan árszintre, ami azóta is többé-kevésbé tartja magát a hazai fizikai piacon. A malmi búza prompt átlagára októberben mintegy 1 százalékos csökkenés után 47.851 forint volt, míg a takarmánybúzáé 44.622 forint lett.
A kukorica drágulása nem várható tartósnak, mert jelenleg nincs olyan tényező, ami ezt érdemben támogatná. Így inkább az ár stabilitására, illetve enyhe csökkenésére lehet számítani a következő hónapokban. Várhatóan stabilan alakul a búza ára is.
 
További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Nincsenek megjegyzések: