Oldalak

2015. november 18., szerda

A gabonapiaci helyzet...

Itthon kisebb, de globálisan nagy változásokat láthattunk a gabonaárakban a 46. héten. Világszerte nagy vagy még nagyobb mértékben estek az árak. Hazánkban ebből nem sokat érzékeltünk, sőt a kukoricapiac történései felfelé húzták a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 46. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár hivatalosan még nem, de nagyon a végéhez közeledik a kukorica betakarítása Magyarországon. A piac élénk és kissé kaotikus. Az eladók és vevők árelképzelései ugyanis – enyhén szólva - nem minden esetben fedik egymást. A játszmában időlegesen (?) az eladók kerültek fölénybe, mert drágul a kukorica prompt ára. A 46. héten mintegy 1.5 százalékos volt a növekedés és az árszint már meghaladta a 44 ezer forintot. Egészen pontosan 44.002 forint volt az átlagár a Magro.hu fizikai piacán.
Némileg (1 százalékkal) csökkent viszont a decemberi kukorica ára és 46.900 forinton zárta a hetet a BÉT-en. Hasonlóképpen és hasonló mértékben lett olcsóbb az időben később lejáró kukorica ára is.
Globálisan is lefelé mozdultak az árak. Párizsban (MATIF/EURONEXT) például 5 százalékos, tehát kisebb fajta zuhanást láthattunk. Ennek eredményeként 167 euróig ereszkedett vissza a januári kukorica ára, de olcsóbb lett a márciusi kurzus is.

A múlt héthez hasonlóan ismét csökkent a kukorica fronthavi kurzusa Chicagóban (CBOT/CME) is. Egy 3 százalékos esést közben egy éves mélypontját érte el a múlt hét közepén az árfolyam. Azóta ugyan leheletnyit erősödött, de a 142,5 dolláros tonnánkénti ár biztosan nem tölti el elégedettséggel a termelőket. Hasonló utat járt be egyébként a márciusi termény ára is.

Nincsenek megjegyzések: