A Földművelésügyi Minisztérium az új támogatási rendszer kialakításakor üdvözölte, hogy a Közös Agrárpolitika első pilléréből is támogatni lehet a fiatal gazdákat, így a pályázatos vidékfejlesztési forrásokon felül a közvetlen támogatásokból normatív úton is részesedhetnek a mezőgazdasági tevékenységbe fiatalon belekezdők. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az alaptámogatáson valamint a zöldítési komponensen felül - amelyek összege közel 69 ezer forint hektáronként – a fiatal gazdák még további mintegy húszezer forinthoz juthatnak hozzá. Így 90 hektár területi maximumig összesen közel 90 ezer forintot kaphatnak hektáronkénti támogatásként.
2015-ben a fiatal mezőgazdasági termelők mintegy 154 000 ezer hektárra igényeltek támogatást, a beérkezett adatok alapján az átlagos üzemméret 15 hektárt tesz ki. A teljes tagállami támogatási keretből a fiatal gazdák mintegy 0,75 százalékkal részesülhetnek, ez közel 10,1 millió euró plusztámogatást jelent számukra, több mint 3 milliárd forint értékben.
A 2007 és 2015 közötti európai uniós költségvetési ciklusban összesen mintegy 91,5 milliárd forintos összegben kaptak támogatást a hazai fiatal gazdák a vidékfejlesztési forrásokból