Oldalak

2017. június 18., vasárnap

Növényvédelem

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!
2017. évi 11. felhívás
► „Ezekben a csapadékos és meleg napokban…” – kezdtem az előző felhívást. Azóta megfordult, aszályosra váltott az időjárásunk. Így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását, a rovarok is „beálltak” az átlagos szintjükre. A szakemberek szerint kb.100 mm csapadék hiányzik a talajokból és ezen a tegnapi zápor sem segített. Ma már viharos szél szárítja a termőföldet, töri a leveleket, gyümölcsöket…
► Az érésben lévő csonthéjasokon, de már az almatermésűeken is megjelentek a gyümölcsfertőző monília jól ismert tünetei. A 3. felhívásban felsorolt gombaölők közül választhatnak, és már a rezeket is bátrabban használhatják. De csak óvatosan, mert a gyors záporoktól, szelektől sérült kis terméseket még perzselhetik. A 4. felhívásban felsorolt „modern” rezek közül válasszanak. A Cuproxat FW az a réz, ami az őszibarackban, a „virágzás végétől a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is engedélyezett,.
► Az almatermésűeknél, a felszívódó készítmények ismételt használata után (ez volt a szisztemikus blokk), a viaszosodott felületű gyümölcsöknél visszatérhetnek a kontakt gombaölőkhöz. Az egyelőre lappangó varasodás ellen a rézre, illetve újra használhatják a lisztharmat esetében, a nyári hígítású kénes készítményeket. Mindkét gomba beindulhat… A saját kertjükben, Önök dönthetnek a permetezési fordulókról!
► A molyok rajzását követhetik a három honlapon. Mától egy győri kertbe is kihelyeztük a csapdáinkat. Köszönjük ezt Pipei György és Mészáros László kertbarátoknak! Dr. Hári Katalin napi méréseken alapuló, tehát nagyon pontos adatokból kiinduló jelentéseit hetente feltesszük a weboldalakra. A grafikonjaiból is kitűnik, hogy folyamatosan rajzanak a gyümölcsmolyok! A védekezésről a 9. felhívásban írtam.
► A selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói befejezték a tavaszi táplálkozásukat, bebábozódtak és már a lepkék kikelése is megkezdődött! Rajzásukat az országos előrejelző hálózatunk alapján követhetik.
► Az elmúlt hetek aszályos időjárását az atkák bírták a legjobban. Sőt ha a leggyakoribb faj, a kétfoltos takácsatka környezeti igényeiből indulok ki, akkor kifejezetten élvezték is. „Intenzíven szaporodik 20 C0 –nál magasabb hőmérsékleten és 60%-nál kisebb relatív páratartalomnál.” A gubacsatkák is folyamatosan vándorolnak, a mai felvételen a legfiatalabb diólevélen láthatják a telepeiket. (Mögötte pedig már a termésen, a baktériumos betegségének a tüneteit fényképeztem (1. felhívás).) A karfiolszerűen szétnyílt rügyeket is elhagyja a mogyoró-gubacsatka. Vonulásuk közben ezek is irthatóak. Dióban a Flumite 200 atkaölő engedélyezett.
Budapest, 2017. június 17.
Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: