Oldalak

2017. június 26., hétfő

T A L L Ó Z Ó...

A hőséghullámok veszélyei

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívást tett közzé a hőhullám miatt, amely veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét is. Hőhullám idején ugyanis a szervezet munkavégzés esetén extra igénybevételnek van kitéve. Még egy egészséges embert is jobban megvisel ilyenkor a munkavégzés, főleg a mezőgazdaságban, ahol egész nap a szabadban vannak a dolgozók. Bővebben IDE kattintva talál tájékoztatást!

Napi Léptékű Aszályindex (NLA)

A Napi Léptékű Aszályindex (NLA) az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott mutatószám, amely egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét. agrar.mta.hu.

A klímaváltozásról...

Az elmúlt 100 évben a levegő átlagos hőmérséklete 0.75 °C-kal növekedett. Az utóbbi 25 évben pedig a globális felmelegedés üteme felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint 0.18 °C –kal növekszik a levegő átlagos hőmérséklete. (WHO 2012; UK Met Office, 2008). Érdekes, és fontos megfigyelés, hogy az 1960-as évekhez képest az időjárással összefüggő katasztrófák száma a triplájára növekedett (WHO 2012). A klímaváltozás várhatóan nagy befolyással lesz az egészséget meghatározó szociális- és környezeti tényezőkre, úgymint a (1) tiszta levegő, (2) biztonságos, tiszta ivóvíz, (3) elégséges táplálék és (4) biztonságos lakhely aspektusaira (WHO 2012).

Pályázati döntések gyorsítása

A legfontosabb vidékfejlesztési pályázatokról szeptemberig meghozzák a támogatói döntéseket, 2018. március végéig pedig minden pályázatot elbírálnak. Júliusban várhatóan döntenek a kertészeti pályázatok egy részéről, az élelmiszeripari pályázatok első köréről is.

Kritikus búzaárak

Jelenleg 38–42 ezer forint körüli a búza tonnánkénti felvásárlási ára, és a világpiaci folyamatokban egyelőre nincs jele annak, hogy a közeljövőben komoly emelkedésre lehetne számítani. Immár az egymást követő második évben lesz veszteséges egy átlagos magyar búzatermelő, ezt pár héttel a betakarítás előtt sem túl nagy merészség kijelenteni. 
Kritikus búzaárak: kivédhetõ-e a bukás?: Nem valószínű, hogy nőnek a világpiaci árak.

Változik a kenyerek összetétele

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lépett életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének. Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát.



Nincsenek megjegyzések: