Oldalak

2017. június 16., péntek

Széchenyi és a mezőgazdaság

2016 - ban ünnepelte hazánk gróf Széchenyi István 225. születésnapját. E jubileumi évben a Széchenyi Kör gondozásában, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jelent meg a Széchenyi és a mezőgazdaság című könyv Szentkuti Károly történész tollából, mely elsőként ad átfogó képet a legnagyobb magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységéről.
A reformkor alapvető kérdése az agrárium korszerűsítése, modernizálása volt. Széchenyi István eszmerendszerének sarkalatos pontja polgári átalakulás megteremtése.
A tanulmány rövid áttekintést nyújt a mezőgazdaság 19. század eleji állapotáról, majd megvizsgálja az önkéntes örökváltság, és a jobbágy felszabadítás ügyét. Bemutatja Széchenyi István eszmerendszerét, kiemelt figyelmet fordítva a mezőgazdaságra vonatkozó elképzeléseire.
 A kötetben külön fejezet foglalkozik a mezőgazdasághoz kapcsolódó kezdeményezéseivel: a lóversenyzés meghonosításával, a gőzhajózás, a vizek szabályozásával, a selyemhernyó tenyésztés fellendítésével, a soproni és a pesti gőzmalmok megalapításával.

Nincsenek megjegyzések: