Oldalak

2017. június 15., csütörtök

T A L L Ó Z Á S...

Fogadj örökbe egy furmintot

A program kezdeményezői és támogatói a magyar agrárkutatás megújítását szeretnék előmozdítani.  Ennek érdekében tavasszal Badacsonyban furmint oltványokat telepítettek, amelyeket örökbe fogadhatnak cégek és magánemberek. Az így befolyt adományokból - egy-egy szőlőoltvány 100-100 ezer forinttért fogadható jelképesen örökbe - pályázattal és ösztöndíj lehetőséggel segítik a szőlőnemesítők, a fiatal agrárkutatók munkáját.

Védekezzünk a szőlőkabóca ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen. A rendkívül veszélyes kórokozót terjesztő rovar lárváit ebben és a következő L4-es fejlődési szakaszukban a legcélszerűbb elpusztítani, amely általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül az azt követő időszakra esik. A védekezésre többféle – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz stb. hatóanyagú permetező szerek).

Parlagfű program

Elindult a Polgárőr parlagfű teszedd program - Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként harmadik éve vállal aktív szerepet az allergén gyomnövény elleni védekezésben Polgárőrök a parlagfűmentes településekért elnevezésű programjával. E kezdeményezés új programelemeként indítják útjára a Polgárőr parlagfű teszedd kampányt, amelynek célja, hogy június 30-ig országszerte a szövetség több mint 2000 tagegyesületének csaknem 61 ezer polgárőrét vonják be lakóhelyük parlagfű-mentesítésébe.

Tanyafejlesztési Program

Várhatóan a következő egy-két hétben jelennek meg az idei Tanyafejlesztési Program pályázatai, erre a célra költségvetési forrásból 1 milliárd 225 millió forintos keret áll rendelkezésre. A közösségi pályázatok esetében a támogatási intenzitás 90 százalékos, a gazdálkodást segítő támogatások esetében 75 százalék, a fiatal gazdálkodók számára kiírt pályázatokon pedig szintén 90 százalék támogatást kaphatnak.

Nincsenek megjegyzések: