Oldalak

2017. június 29., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Az etanolipar jövője!?

Nagy horderejű változások készülődnek az európai etanolgyártás háza táján. Zajlik ugyanis a megújuló energiákra vonatkozó Európai Uniós irányelv felülvizsgálata (REDII), amely egészen eddig kiszámítható kereteket teremtett az etanolgyártók számára. A szóban forgó direktíva előírja, hogy 2020-ra az unióban el kell érnünk a 10 százalékos megújuló energia részarányt a közlekedési célú energiamixben. Ebből a 10 százalékból jelenleg maximum 7 százalék fedezhető etanol típusú üzemanyagokból, azonban a legújabb javaslat 2020 után 3,8 százalékra szorítaná le a bekeverési arányt. Könnyen belátható, hogy egy ilyen mértékű szigorítás a gyakorlatban az etanol iparág kivezetését jelentené Európai Unióból. Az európai gyártók tiltakoznak, a Bizottság javaslata szerintük nem csak a tudományos tényekkel, hanem a gazdasági racionalitással is szembe megy.
Megszûnhet az etanolipar az Európai Unióban? - Súlyos döntés elõtt a Bizottság: Az európai gyártók tiltakoznak: nem energetikai kérdésrõl van szó, és a tét óriási.

Pazaroljuk az élelmiszert

A Nébih friss kutatása szerint az EU által becsült fejenkénti 39 kg helyett körülbelül 68 kg-ot tesz ki az élelmiszer-hulladék mennyisége egy év alatt Magyarországon. Ennek csaknem a fele (33 kg) a tényleges pazarlás, vagyis amikor azért kerül egy termék a kukába, mert eleve feleslegesen vásároltuk meg, vagy tárolási hiba miatt kellett idő előtt megválnunk tőle.

Természetvédelmi célú fejlesztések

Több mint hatvanmilliárd forintot fordít a kormány az uniós fejlesztési ciklusban természetvédelmi célú fejlesztésekre. Ebben a ciklusban élőhely-rekonstrukciós, a természeti környezetet javító programokra 38 milliárd forintot különített el a kormány, melyből 90 projektet terveznek megvalósítani százezer hektáron. Emellett ökoturisztikára, látogatóközpontok építésére több mint négymilliárd forintot kapnak a nemzeti parkok, valamint további infrastrukturális fejlesztésekre is lehet pályázni a különböző programokban.

Cseber - nyári gyűjtés

A Cseber által szervezett térítésmentes nyári gyűjtést ezúttal is július-augusztusra hirdették meg országszerte. Az egyes gyűjtőhelyek változó időpontokban, a helyi adottságoknak és gyakorlatnak megfelelően szervezik meg a növényvédő szerrel szennyezett, kiöblített csomagolóeszközök átvételét. Az átvétel feltételeinek pontos lehetőségéről érdemes előzően tájékozódni, a gyűjtőhelyek elérhetősége, telefonszámai megtalálhatóak a Cseber weboldalán (www.cseber.hu), ahol térképes kereső is segíti az eligazodást.

A genetikai erőforrások védelme

Az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrások védelme az egész világon, így hazánkban is kiemelt állami feladat, amelyet konkrét kötelezettségeket tartalmazó nemzetközi egyezmények is rögzítenek. Az agrárbiológiai sokféleség csökkenésével párhuzamosan a világkereskedelmet uraló fajok és fajták száma is folyamatosan csökken. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslése szerint a mezőgazdaságban használt fajták 75 százaléka eltűnt az elmúlt száz évben.

Napszúrás - hőguta

A napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek főbb tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség (koponyaűri nyomásfokozódáskor), hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása, kiütések megjelenése. Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelés szükséges. Súlyos esetben a napszúrás akár halálhoz is vezethet.
A hőguta a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fok fölé). Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható.
Az érintett eszméletlen is lehet, orvosi kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. A beteget mielőbb hűvös helyre kell vinni, a legfontosabb a testhőmérséklet csökkentése fizikai hűtéssel (ruházat eltávolítása, vízzel permetezés, borogatás). A hőguta azonnali kórházi ellátást igényel!



Nincsenek megjegyzések: