Oldalak

2018. január 5., péntek

Állattenyésztés szerepe és jelentősége

Az állatok mindig fontos szerepet játszottak az emberiség életében, azokat különböző módon, pl. hús, tej, bőr, szőrme, igavonás tudta hasznosítani.
Az állattenyésztés a mezőgazdaság olyan ágazata, amely a népesség élelmezési és ipari igényeit elégíti ki.
Az állattenyésztés alapvető élelmiszereket, és ipari nyersanyagokat termel.
A legnagyobb számban tenyésztett és tartott állatok: szarvasmarha, sertés, juh, ló, baromfi, Ázsiában a bivaly, Kínában a jak, Andok országaiban a láma, mediterrán területeken a szamár és az öszvér.
A szarvasmarha az állattenyésztés legfontosabb tenyésztett állata a Földön. A fejlett országokban intenzív körülmények között tenyésztik, fejlődő országokban általában csak tartják. Jelentős tenyésztők: Oroszország, USA, Kína, Brazília, Argentína. A Földön India rendelkezik a legnagyobb szarvasmarha-állománnyal.
A sertés az egyik legsokoldalúbban hasznosítható tenyésztett állat, napjainkban tenyésztése elsősorban a takarmánytermesztő térségekhez kapcsolódik. Jelentő tenyésztő: Kína, Oroszország, USA, Brazília.
A juh a félsivatagi, sivatagi és hegyvidéki területek tenyésztett állata. Legnagyobb számban a mérsékelt és a szubtrópusi övezet száraz sztyeppéin, félsivatagjaiban és a hegyvidékeken tenyésztik. A legnagyobb juhállománnyal a Földön Ausztrália, Kína, Új-Zéland, India és Oroszország rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések: