Oldalak

2018. január 3., szerda

BLOGSZEMLE - 2009

 

Női titkok

Női titkok: 2 napig se bírják pletyka nélkül!
Átlagosan még két napig sem bírnak a nők titkot tartani - számították ki, természetesen, Nagy-Britanniában. De ettől ne féljünk!
A Daily Telegraph című brit lap ismertette a tanulmányt, amely 3 ezer nő, 18 és 65 év közöttiek vallomásain alapul. A végeredmény: 47 perc óra 15 perc után legalább egyvalakinek elárulja egy nő a rá bízott titkot. Ez az első ember a pletyka fajtájától, tematikájától függőn lehet férj, barát, a legjobb barátnő, az anya - többnyire ők az első kör.
A nők 40 százaléka bevallotta, hogy képtelen titkot tartani, legyen az bármennyire személyes vagy bizalmas. Nem meglepő, hogy az ital megoldja a nyelvet, egy-két pohár bor sokat lendít az információterjedés sebességén.
Ami a témákat illeti, a toplistán az intim ügyek és a vásárlások tényleges költségei állnak az élen.

A nagyik szeretete

Leleplezték a nagymamák álnokságát!
A genetika áll ennek a hátterében is?
A nagymamák nem minden unokájukat szeretik ugyanúgy: fiaik lánygyermekeit előnyben részesítik más unokáikkal szemben, s ennek a jelenségnek genetikai magyarázata van.A nagymamák álnokságát a genetika segítségével sikerült leleplezni. Genetikai és szociológiai elemzések alapján a Cambridge-i Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a nagymamák legjobban a fiaik lánygyermekeit szeretik minden unokájuk közül, és legkevésbé a fiaik fiúgyermekeit kedvelik.
Hogy miért? Mert öntudatlanul működik a nagyikban a genetikai öröklődés törvénye, vagyis az, hogy azt az unokájukat szeretik a legjobban, aki a legtöbb génjüket viszi tovább. A nagymamák fiainak lánygyermekei a nagymamák génjeinek 31 százalékát öröklik, míg fiaik fiúgyermekei csak 23 százalékát. A nagymamák lányainak fiú- és lánygyermekei egyaránt a nagymamák génjeinek 25 százalékát öröklik. Tehát a nagymamák álnoksága abban áll, hogy azt az unokájukat szeretik legjobban, aki genetikailag a legközelebb áll hozzájuk, és ez sokszor külső jegyekben is megmutatkozik, de akár a testszag is jelezheti.

Mák a csontritkulás ellen?

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni,mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különbözőételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.
A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoporthagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mák olajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése.(Bálint János)

Nagykutya

A világ legnagyobb kutyája
Inkább póniló-, mint ebméretű a világ legnagyobb kutyája: George marmagassága 110 cm.
Az Arizonában élő dán dog egy Gibson nevű fajtársától vette át a rekorderi címet, miután az tavaly rákban elhunyt. Gazdájának van mire költeni, havonta fél mázsa húst pusztít el, és lassan a kocsijukat is le kell cserélni egy teherautóra, mert nem fér el a hátsó ülésen.
– Azt mondják, hogy egy betörő még bejuthat a házba, ahol dán dog is él, de kijutni már nem fog – mondta a brit Daily Mailnek a 4 éves óriás tulajdonosa, David Nasser.
– George 7 hetes korában került hozzájuk, de nem gondolták volna, hogy ekkorára megnő. Amióta elterjedt, hogy velük él, a betörők nagy ívben elkerülik a portájukat.

A szerződéskötés fontossága

A szerződésírás taktikai fegyver
A cégek egy része nem veszi komolyan azt a kezükben lévő taktikai fegyvert, amit a szerződés megírása jelent.
Sok esetben a szükséges rosszként kezelik, sőt, ha lehet, áttolják a másik félre, mondván, egy gonddal kevesebb. Pedig az üzletben nagyon komoly fegyvertény lehet, ha valaki a saját szemszögéből fogalmazhat meg egy szerződést.
Egy kedves ügyvéd ismerősöm egyszer találóan úgy fogalmazott, a felek a szerződést mindig a legrosszabb esetre kötik. És valóban: általában akkor kerül elő, amikor már nem közös megelégedésről van szó, hanem arról, ki hogyan menekülhet az adott helyzetből – akár a másik kárára is.
Az pedig – általánosságban legalábbis - nem igaz, hogy a szerződés mindkét fél érdekeit védi! Az egyik fél érdekeit mindig egy kicsit jobban védi: azét, akit ügyesebben használta ezt a taktikai fegyvert. Ezért lep meg, mikor olyan – egyébként komolynak látszó - szerződéstervet kapok, ami több ponton is jól érzékelhetően az én érdekeimet védi és nem a szerződés írójáét. Vagy olyan komolytalan – az elvileg aláírásra szánt - tervezet, hogy gyakorlatilag azzal egészítem ki, amivel akarom.
Egy szerződéskötés jó esetben olyan alkudozási folyamat, mint az arab piacon a vásárlás. És ne féljünk változtatási igénnyel visszadobni akár egy nagy cég méregdrága nemzetközi jogászai által fogalmazott tervezetet sem!

Leltározás

A leltározás fontossága
A könyvek év végi zárásához olyan leltárt kell összeállítani, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. A leltárkészítés a könyvek év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához szükséges.
A leltározás a zárlati munkák egyik legfontosabb eleme, mert a leltárak alapján ellenőrizhető az elszámolások helyessége, továbbá a leltárból azt is megállapíthatjuk, hogy a nyilvántartásokban szereplő eszközök a valóságban is fellelhetők. A leltározás emellett biztosítja a valódiság számviteli elvének érvényesülését. A gazdálkodó tulajdonában lévő eszközök, valamint a vagyon védelmét a leltár is biztosítja. A leltározás során a csökkent értékű, az elfekvő készleteket is számba veszi a vállalkozás, emellett a leltározás a mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) helyes megállapításához is szükséges.
Az átalakulásokkal ellentétben, az éves beszámolóval együtt a leltárt a társaságnak nem kell közzétenni, azt „csak” el kell készíteni. Ettől ez a feladat még kicsit sem jelentéktelenebb. Sajnos a kapkodó világban sokszor tapasztaljuk (általában egy könyvelőváltás kapcsán) hogy a beszámolóhoz nem készül leltár.
Az évzáró leltár fordulónapja megegyezik a mérleg fordulónapjával. A leltárfelvétel napja ettől eltérhet, de készletmozgások esetében a fordulónap előtti, avagy utáni mozgások számbavételével a fordulónapi állományt kell kimutatni.

Szüret

A szüret a parasztgazdaságokban kölcsönös segítséggel végzett társas-munka, a városi szőlő-monokultúrás gazdaságban általában bérmunka, a 19. század közepe előtt a földesúrii szőlőkben főként robotmunka.
A kisebb szőlőkben a család ma is meghívott segítőkkel szüretel. A házigazda, a tulajdonos vendégül látja a szüretelőket étellel-itallal, a szőlőből, mustból kóstolót vihetnek haza. Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat rendeztek. A 16-17. században a szüret idejére a törvénykezést is beszüntették. A 19-20. század fordulóján a szüreti felvonulásokat, akárcsak az aratásiakat, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve a 18-19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait.
A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához, a végzéshez kapcsolódtak: az uraság megkötözése; szüreti koszorú elkészítése; a koszorúvivők leöntése vízzel; az uraság köszöntése verses rigmusokkal; a legjobb szedők megajándékozása pl. kendőkkel; végzéstánc; mulatság.
A szüret időpontja a 18-19. században valamilyen jeles naphoz kötődött. Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig. Az Alföld több vidékén Szent Mihály napkor kezdték a szüretet. A Dunántúl nagy részén és Erdélyben Terézia (október 15.), a Balaton és Kőszeg vidékén Orsolya (október 21.), Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás (október 28) napján.

Nincsenek megjegyzések: