Oldalak

2018. május 11., péntek

Növényvédelmi felhívás


Növényvédelmi helyzetjelentés, 2018.05.10.                                Agroinform.kft

A burgonya kelése általános. A burgonyabogár helyenként nagy tömegben figyelhető meg a táblákon, főleg ott, ahol a közelben előző évben burgonya volt. A teljes populációból a bogarak ~40%-ban vannak jelen, tömeges a tojásrakás és már megfigyelhetők a lárvák kelése is, a tojások nagy része már érett.

Az üzemi borsó már szárnövekedés stádiumában van. Növényvédelmi védekezés nem indokolt. A nyúl kártétele jelentős. Egy-két táblán bagolylepkék lárváival és azok kártételével lehet találkozni.

Az alma ültetvényekben már 5-15 mm átmérőjű gyümölcsöket találunk. A
gyümölcsnövekedéshez itt is kellene a víz, hamarosan el kell indítani az öntöző
berendezéseket. A Dunántúlon az esőzések -már, ahol volt ilyen - kedveztek a varasodás fertőzésének, az első tünetek megjelenése levélen, Zala megyében május 5-7-re tehető. Jelenleg a fertőzési ciklusnak a közepe táján vagyunk, mert a tünetek többségén még nem látható a konídium kiverődés. A csapadékos napokon és azt követően is újra tartósan alakultak a levélnedvesség viszonyok, melyek a varasodás fertőzés bekövetkezéséhez továbbra is kedvezően hatnak. Folyamatos védelem szükséges. Az Alföldön a varasodás kevésbé aktív, fertőzése eddig elhanyagolható.
A lisztharmat fertőzésnek is kedvezett az időjárás, főleg az esők utáni párás, meleg.
Kezeletlen ültetvényben, érzékeny fajtán, 80-90 %-os hajtásfertőzés figyelhető meg, míg a kezelt ültetvényekben ~5 %-os gyakorisággal, gyenge fertőzés fordul elő.
A tűzelhalás betegség fertőzését megakadályozta a száraz időjárás.
Az almamoly rajzása a gyengébb indulás ellenére a napokban tömegessé vált, 30-150 db/hím/csapda/3 nap! A tojásrakás a melegebb fekvésű ültetvényekben megkezdődött.
Az almalevél-aknázómoly rajzása alacsony egyedszámú, csökkenő 4-8 db hím/csapda/3 nap.
A levélpirosító levéltetvek előfordulása hasonló az előző időszakhoz, a gyenge-közepes fertőzés a hajtások ~5-10 %-át érinti, bár a védekezések erősen befolyásolják a fertőzöttségi helyzetet.
A zöld almalevéltetű kisebb kolóniái továbbra is gyenge mértékben vannak jelen, a hajtások 3-5 %-án. A kártevő szaporodása felgyorsul, terjedése várható.
Az almalevél-gubacsszúnyog kártétele is megjelent a korábban már fertőzött ültetvényekben, a hajtásoknak ~1-5 %-a fertőzött. A besodródott levélszélekben védetten megtalálhatók a kis narancssárga lárvák, így ellenük felszívódó, vagy gázosodó készítménnyel tudunk hatékonyan védekezni most. Az almalevél atka előfordulása egyelőre csak észlelési szintű.

Körtében a körtelevélbolha tojásrakása folyamatos, bár a száraz időszakban átmeneti kismértékű csökkenés megfigyelhető volt. Jelenleg ~20 % a tojások és ~40-40 % az imágók és a különböző lárvafokozatok (nimfa) előfordulása a teljes populációból.
A hajtáshervasztó darázs újabb friss kártételével is lehet találkozni, technológiától függően ~3 %-os hajtásfertőzés tapasztalható. Házikertben és már néhány nagyobb ültetvényben a körte gubacsatka jelentősebb megjelenése tapasztalható.

A csonthéjasok gyümölcsnövekedése tart. Betegségek kevésbé fertőzik a fákat. A levéltetvek viszont minden csonthéjas fafajon megtalálhatók, intenzíven szaporodnak, így a védekezést sürgősen el kell végezni.
A gyümölcsmolyok közül a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly már elérte a rajzáscsúcsot, míg a barackmoly egyedszáma dinamikusan emelkedik.
A cseresznye és a meggy elérte a zöldborsó nagyságú gyümölcsméretet, kezdődik a cseresznyelégy repülése. A fák napos oldalára, kicsit magasabbra kihelyezett csapdákkal tudjuk megfigyelni a rajzást, időzíteni a védekezést.

A szőlő már hosszú, erős hajtásokat nevelt, a virágok elkülönülése tart.
Az időjárás a lisztharmat fertőzésnek kedvezett – és továbbra is kedvez. Az előző
összefoglaló megjelenésekor már jött a híradás, hogy az Egri borvidéken, majd Szekszárd környékén is megtalálták az első lisztharmat tüneteket. Korán indul a szezon, ellenőrizni kell az állományokat, s érdemes a kezeléseket megelőző jelleggel elindítani. Ne feledjük, a lisztharmat elleni védelem egyik kulcsa a jó permetlé fedés.
Az atka fertőzés önmagától is csökken a nagyfokú hajtásnövekedésnek köszönhetően, azonban a lisztharmat elleni védekezés – főleg, ha kéntartalmú termék is szerepet kap abban – segít a kártevő gyérítésében. Már most figyelni kell a permetezés időpontjára, nehogy megperzseljük a friss hajtásokat.

A gyomirtás is indokolt több ültetvényben, a gyomok ebben a szárazságban is gyorsan fejlődnek. (www.agroinform.hu)

Nincsenek megjegyzések: