Oldalak

2018. május 5., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Pálinka Országkóstoló

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-ben indult. Idén a szaktárca  és a Pálinka Nemzeti Tanács közös szervezésében, a Pálinka Országkóstoló keretében, 2018. június 4-e és 6-a között  választják ki az év pálinkakiválóságait. A kiválasztott tételekről részletes leírás és ajánlás jelenik meg a Pálinkakiválóságok Könyvében és a palinka.gov.hu oldalon.
A rendezők 2018. május 10-ig várják a tételeket, a nevezésről az eredetvedelem.kormany.hu oldalon találnak bővebb információt.

Jégkármérséklő rendszer

2018. május 1-től a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elindítja az Európában első, teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszerét. Ezzel csak a mezőgazdaságban közel 50 milliárd forint termelési értéket fogunk megmenteni, úgy, hogy mindez egy forint plusz befizetést sem igényel a gazdák részéről, hiszen a fenntartást a kárenyhítési alapba befizetett összeg fedezi majd. Ráadásul ez a teljes lakosság számára is hasznos lesz. További információ: http://bit.ly/NAK-JEGER

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokról...

A 2018. évi díjbevallások benyújtására április 25-től van lehetőségük az élelmiszerlánc szereplőinek. A kötelezettség teljesítésének határideje 2018. május 31. A Hivatal (Nébih) honlapján, a korábban megszokotthoz képest új helyen, az Ügyfélprofil menüpontban tehetnek eleget  az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének a felhasználók.

Szaktanácsadói konferencia

Az IALB-EUFRAS nemzetközi szaktanácsadói konferencia 2018. június 17-21. között kerül megrendezésre Mosonmagyaróváron. A rendezvényen 350-400 hazai és külföldi szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó részvétele várható.                                                                                      További információ:
http://ialb-eufras-2018.org/hu/ 

Öntözési engedélyezés...

Egynyári öntözésre csak vízjogi üzemeltetési engedélyt kell kérni, létesítési engedélyt nem! Ugyanazon termőterületre azonban az egynyári öntözésre vízjogi üzemeltetési engedélyt csak 5 évente lehet kérni. Egynyári öntözésnek nevezzük, azt az öntözést, amely egy öntözési idényben, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, maximum 120 mm/ha (1200 köbméter/hektár) öntözővíz kijuttatunk ki a termőterületre, amely terület azonban nem haladhatja meg a 100 hektárt. 
Vonatkozó jogszabály:
  • a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 3. számú melléklet VII. szakasza, valamint
  • a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet 3. számú mellékletének 3.3. pontja

 

Nincsenek megjegyzések: