Oldalak

2019. május 3., péntek

A mezőgazdaság szerepe

Nagyításhoz kattintson a képre
A hagyományos – a kapitalista fejlődést megelőző – mezőgazdaságban a külső kapcsolatok szerepe jelentéktelen volt. A termékek kis hányada került piacra. A mezőgazdasági termékek feldolgozása alacsony fokon és döntően a mezőgazdaság keretén belül valósult meg. Az ipari eredetű eszközök felhasználása elenyésző volt. A termelés növelésének eszközeit, feltételeit a mezőgazdaságon belül teremtették meg.
A gazdasági fejlődés, a munkamegosztás előrehaladásával párhuzamosan bizonyos tevékenységek a mezőgazdaságról leváltak, a mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó különálló szervezetek jöttek létre. Az ipar és a kereskedelem kialakulásával és fejlődésével a fogyasztó és termelő egyre inkább elkülönült. A mezőgazdasági termékek mind nagyobb hányada került feldolgozásra.
A mezőgazdaság egyébként kedvezőtlen gazdasági körülmények között is tud növekedést produkálni, és ezt nagyon meg kell becsülni, mert pont akkor segíthet, amikor az egyéb lehetőségek éppen a legszűkösebbek. Kétségtelenül a mezőgazdaság esetében a növekedés lehetőségei korlátozottak (bár a technológiai innováció itt is fantasztikus eredményeket ért el az elmúlt évtizedben), mert adott földterület áll csak rendelkezésre, amit alapvetően nem lehet bővíteni (sőt inkább szűkül).

Nincsenek megjegyzések: