Oldalak

2019. május 21., kedd

Felelős Gasztrohős

Az ENSZ által 2015-ben elfogadott Agenda 2030-ban külön cél (12.3) foglalkozik az élelmiszerveszteség és élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésével. A probléma jelentős: míg naponta több ezren halnak éhen és milliók éheznek, addig a világban megtermelt élelmiszer egyharmada sosem jut el a fogyasztók asztalára. A fejlődő országokban a termelés és feldolgozás során semmisül meg az élelem jelentős része, a fejlett világban pedig jobbára a kereskedelemben és a fogyasztóknál (háztartások, vendéglátás) válik az élelmiszer – már kifejezetten – hulladékká.
Hazánkban becslések szerint a háztartások a keletkező élelmiszerhulladék harmadáért felelősek, ami fejenként évi 68 kg, élelmiszervásárlásunk 10%-a. Ez az elpazarolt élelmiszer a feleslegesen kiadott forintokon és az elpazarolt, emberi táplálást nem szolgáló élelem megsemmisülésén túl más problémák forrása is: a megtermelt élelmiszer termőföldet, a megtermelése, feldolgozása, szállítása, tárolása során erőforrásokat és energiát igényelt, a szén-dioxid kibocsátáson keresztül – minden megtermelt kg élelmiszerre 4,5 kg CO2 kibocsátás jut - pedig hozzájárult az éghajlatváltozáshoz is. A kidobott élelem megsemmisítése további szállítást és energiát, a lerakón történő tárolása pedig területet igényel, a rothadó élelemből pedig metán szabadul fel, mely a szén-dioxidhoz képest 23-szoros üvegházgáz potenciállal rendelkezik.
A probléma orvoslása mindannyiunk felelőssége. A Felelős Gasztrohős ezért 2019 májusában kampányt indított „Nem etetem a szemetesem” címmel. Bár az egy hónapos kihívás csak május végéig tart, a kampány tippjeivel, receptjeivel az év további részében is segíti a felelősen gondolkodó közösségeket, családokat, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a kidobott élelmiszert. Csak néhány tipp az elmúlt közel három hét ötleteiből:
·         Sokat főztél a hétvégén? – Hívd át a barátaidat, vagy tedd dobozba és vidd el egy hajléktalannak! Megosztani az ételt másokkal mindig jó érzés.
·         A zöldséghéjakból kitűnő alaplé készülhet.
·         Bevásárláshoz írj listát és ne a legéhesebb, legfáradtabb pillanatban menj vásárolni! Garantáltan nem azt veszed, amit igazán akartál.
·         Ételmentő önkéntesként is dolgozhatsz ezzel foglalkozó szervezeteknél.
A kampány indulásakor szervezett sajtótájékoztatón is számos tipp hangzott el.
Tessék csatlakozni! Hajrá!

Nincsenek megjegyzések: