Oldalak

2019. május 31., péntek

Növényvédelmi felhívás

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
2019. évi 12. felhívás
Nincs változás. Óbudán ma reggel is esett, majd egész nap szitált az eső. A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap…
A jövő szombatra már 30 0 C fokot is jósolnak. A melegnek mi örülni fogunk, de a „növényvédelmi helyzet csak fokozódni fog”. Az átázott talajból kigőzölgő pára még sokáig biztosítani fogja azt a folyamatos levélnedvességet, melynél szaporodhatnak, fertőzhetnek a gombák.
► A szőlőben a lisztharmat mellett számítani lehet a peronoszpórára és ahol sérülés érte a szőlőt pl. jégverés történt, ott - a hőmérséklet emelkedésével - a szürkepenész is megjelenhet. Nemsokára teljes virágzásban lesz a szőlő. A virágok érzékenyebbek mint a levelek, és most még inkább vigyázni kell rájuk. (11. felhívás.)
► A bokrosodó krumpliban és paradicsomban a fitoftóra viheti le vészes gyorsasággal a leveleket. Aki tavasszal ellenálló fajtákat választott még azoknak is azt ajánlom, hogy majd kerüljék az esőztető (slagos) öntözést, ritkítsák a hónaljhajtásokat és mérsékeljék a lombtömeget növelő nitrogéntrágyázást. (11. felhívás.)
► A hideg miatt vontatottan rajzanak a molyok. Radácsiné dr. Hári Katalin webkamerás műszere segítségével naponta számolja a csapdázott molyokat. Hetente felteszem a jelentéseit a honlapokra, melyekben grafikonon ábrázolja a rajzás menetét. Mellékelem a legutóbbit, érdemes megnézni a rajzási görbéket. Újra és újra beindulnak a molylepkék, nincs egyértelmű rajzáscsúcsuk. Nehéz kiszámítani a hernyók tömeges kikelését, a permetezés időpontját.
Sok kiváló rovarölő szerünk van, melyekkel érintkeznie kell a lárváknak (piretroidok a 7. felhívásban) vagy táplálkozniuk kell a lepermetezett növényből ilyen pl. a „bio” Dipel DF. Mivel a jövő héten még mindig számíthatunk esőkre, ezért továbbra is a felszívódó „Mospilanoké” legyen a főszerep. (5. felhívás.)
► Már az éretlen terméseken is komoly moníliás fertőzést látok a legtöbb gyümölcsfánkon. A bevezetőben leírtak után nem csodálkozom ezen. A 3. felhívás felszívódó készítményei mellett már a mankoceb hatóanyagú (9. felhívás) sőt talán már az újabb típusú, kevésbé perzselő réztartalmú gombaölők is szóba jöhetnek (2. felhívás). Kontakt készítmények, tehát az eső lemoshatja ezeket a növényi felületről. A beteg termés leszedésével, a lehullottak összegyűjtésével és megsemmisítésével is lassíthatjuk a gomba továbbterjedését.
► A meleggel és a talaj kipárolgásával, a varasodásra érzékeny alma és körtefajtákon biztosan felerősödik a fertőzés. (9. felhívás.)
► Ha jól emlékszem úgy 10 napja kaszáltunk, de nem látszik a kerten. Térdig érő lósóska „bokrok” között jutok le az ágyásokig. A kultúrnövényeknél nagyobb életerővel rendelkező gyomok alaposan kihasználták a bőséges csapadékot. Milyen gyomirtó szert vegyek?- hallom a kérdést egyre gyakrabban. Aki bírja derékkal, térddel az inkább gyomláljon. Már a szót is ritkán használjuk, pedig ez az eljárás, vagyis a gyomok gyökerestől való kihúzása a legtökéletesebb eltávolítása a nemkívánatos növényeknek. Akinek a kapálás is nehezen megy az sok készítmény közül választhat. Leggyakrabban a glifozát hatóanyagú gyomirtókat ajánlják a gazdaboltok növényvédős eladói. Negyvenhét névváltozatát számoltam össze, gyakorlatilag bármelyiket választhatják. Perzselőek de felszívódó hatással is rendelkeznek. Épp ezért óvatosan bánjanak velük, mert a fiatal csemeték kérgén vagy a lepermetezett leveleken át bejuthatnak a kerti növényekbe. Ezeket is kipusztíthatják!
További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.
Budapest, 2019. május 30. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: