Oldalak

2019. május 11., szombat

Újabb jelentős csapadék érkezhet

A számítások szerint a következő napokban is folytatódik a változékony, csapadékos időjárás. A jövő hét közepéig újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezhet, melynek még bőven van helye talajban, amely télen nem tudott feltöltődni nedvességgel.
Az elmúlt 10 nap során végre jelentős mennyiségű eső hullott az országban (1. ábra): a 10 napos csapadékösszeg többnyire 30 és 60 mm között alakult, de az Alföldön többfelé ezt meghaladó értékek is előfordulnak. Viszonylag kevesebb (~30 mm) hullott a Szeged-Kecskemét vonalban, itt továbbra is nagy szükség lenne a csapadékra. Kevés esett a délnyugati határszélen is (25-30 mm), de errefelé április első felében esett 40-60 mm, az a hiány jelentős részét akkor pótolta. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország döntő részén immár meghaladja a sokéves átlagot (2. ábra), ilyet is régen láthattunk. Csütörtökön újabb kiterjedt csapadékzóna érte el az országot, melyből további néhány mm eső esik.
A lehullott csapadék már számottevő mennyiség a talajok átnedvesítése szempontjából is. A felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 cm is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50% fölött alakul ez az érték a felső 50 cm-en (3. ábra), a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása azonban lassabb folyamat. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 mm közötti nedvesség hiányzik (4. ábra), ugyanakkor az Alföld déli részén, ahogy korábban is említettük, nagyobb a hiány. (https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=3231&m=2 )

Nincsenek megjegyzések: