Az állattenyésztés legfontosabb célja a hús-, tej-, és tojástermelés,
valamint a textil- és bőripar számára fontos nyersanyag biztosítása.
Hosszú évszázadokon keresztül az állattenyésztés a növénytermesztés
egyik kisegítő ágazata volt, a munkákat állati erővel végezték.
Napjainkban is általában összefügg e két tevékenység, a növénytermesztést segíti az állattenyésztés, például trágyázás, és fordítva például takarmánynövény-termesztés. Mára a mezőgazdaság dinamikusan fejlődő ágazatává vált. Az állattenyésztés
legfontosabb célja az állati termék előállítás. A haszonállatokat anyagi
nyereség reményében tenyésztik.
A Föld
különböző régióiban más-más célból tartják az állatokat. A
tradicionális állattartásban az állatok minden termékét hasznosítják, ez
főképp Afrikában és Ázsiában jellemző. A kettős hasznosításkor többféle
termék közül kettő nagyobb súllyal rendelkezik, mint például a hús- és
tejirányú szarvasmarhatartás, illetve a gyapjú- és húsirányú juh- és
kecsketartás. A trópusi területekre jellemző az iga- és húsirányú
szarvasmarhatartás és a hús- és trágyatermelő sertéstartás is. Egy
termék (legfőképp hús és tej) kiemelkedő hozamú termelése hosszú
tenyésztői munka eredményeképp lehetséges, ilyen hasznosítást főképp a
fejlett országokban találunk.
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Altalanos_allattenyesztes/pr01.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése