Oldalak

2019. augusztus 26., hétfő

Gyümölcstermesztés...

A tudományosan megalapozott gyümölcsészet a 19. században indult: a fajták pontos leírásával (pomológiával) mind több gyümölcsész (Villási Pál, Budai József, Ritter Gusztáv) kezdett foglalkozni. A gyümölcsfajta-gyűjtemények részben oktatási, részben tanulmányozási céllal, s nem utolsósorban szaporítóanyag biztosítása érdekében jöttek létre. Magyarországon a 19. század elején még főként német nyelvű kiadványokban foglalkoztak pomológiával (pl. Leibitzer János szepességi gyümölcsész, Urbanek Ferenc pozsonyi kanonok). Magyarul közölt fajtaleírást Oláh János (1854), Marc Ferenc (1857), Entz Ferenc (1857), Girókúti P. Ferenc (1862) és Nagy Ferenc (1862). Entz Ferenc és más jeles tudósok műveikben a fajtakérdést elméleti és gyakorlati alapon rendezték. Felmérték a hazai termőhelyi adottságokat, leírták és értékelték a fajtákat, s ezzel lehetővé tették a korszerű termelés megindítását. A 18. században elterjedt igen nagyszámú gyümölcsfajta okozta zűrzavarból Entz Ferenc kísérelte meg a gyümölcstermesztést helyes irányba vinni azáltal, hogy kevés, de értékes fajok, illetve fajták művelését ajánlotta. Entz Ferenc halála után (1877) az élvonalba négy szakember lépett: Villási Pál, Tamási Károly, Katona Zsigmond és Bereczky Máté. Legkiválóbb magyar pomológusunk, Bereczki Máté főművében, a négykötetes Gyümölcsészeti vázlatokban (1877–1887) 1075 gyümölcsfajtát írt le. Rudinai Molnár István Magyar Pomológiája 1900–1910 között jelent meg. Jelentős munkásságot fejtett ki e téren Lechner Ödön (Az őszibaracktermesztés kátéja, 1929) és Mohácsy Mátyás (A gyümölcstermesztés kézikönyve, 1936); közleményekben adta közre fajtaleírásait Magyar Gyula (1935) és Korponay Gyula (az 1930-as években).
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch02s03.html
https://www.ksh.hu/interaktiv/storytelling/gyumolcs/index.html

Nincsenek megjegyzések: