2019. szeptember 3., kedd
A dohánytermelés helyzete
A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik.
Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót).
Fogyasztható, használható szerves növényvédő szerként vagy nikotin-tartarát formájában, bizonyos gyógyszerek előállítására. Fogyasztás esetén leggyakrabban füst formájában történő szívásra,
rágásra, szippantásra vagy tubákolásra alkalmas dohányként vagy snüssz formájában jelenik meg.
A dohánytermékek mindegyike tartalmaz nikotint, így rendszeres fogyasztásuk esetén függőség alakul ki, melyről igen nehéz leszokni. A nikotin erős idegméreg,
mely serkenti a szívműködést (megnő a vérnyomás és a pulzus), élénkíti
az agyat és az izmokat, de amint ez a hatása elmúlik, a túl nagy
kihasználtság miatt fáradtság tünetei jelentkeznek. A nikotin serkenti
az adrenalin- és a dopamintermelést,
így az agy „felpörög”. Rendkívül toleráns anyag, ezért amint a
szervezet hozzászokik (akár 1-2 nikotinbeviteli alkalom után),
folyamatosan nagyobb adagra van szüksége. Amennyiben ez nem történik
meg, az élettevékenységek gyengülése figyelhető meg, rosszullét, a
nikotinfogyasztás iránti vágy stb.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése