A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték. Lippay János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja: "Spárga,
igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik,
megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a
port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl
kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember
veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni
magát, azt a méhek meg nem csípik."
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján
megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld
spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése