Oldalak

2011. február 22., kedd

Ágazati hírek

Gabona:

- A gabonafélék termelői ára 52%-kal volt magasabb 2010 novemberében 2009 azonos időszakához képest.
- Az EU felfüggesztette a takarmánybúza és -árpa importvámját, növelve ezzel az importlehetőségek jobb kihasználását.
- A Japán Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint 2020-ig 20%-kal nő a globális gabonakereslet a 2009. évi szinthez képest és eléri a 2,65 milliárd tonnát; a prognózis szerint ebben az időszakban a kereslet végig meghaladja a kínálatot, ezért "meglehetősen gyors ütemben emelkedik majd a gabona ára".
Ipari növények:
A KSH adatai szerint az ipari növények termelői árszintje 2010 novemberében 29%-kal haladta meg a 2009 novemberi mértéket (ezen belül az olajnövények árszintje 45%-kal növekedett).
Zöldségfélék és burgonya:
A KSH adatai szerint a zöldségfélék termelői árszintje 2010 novemberében 20%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a burgonya ára viszont 60%-kal emelkedett.
Gyümölcsfélék:
A KSH adatai szerint 2010 novemberében a gyümölcsfélék termelői árszintje 119%-kal volt magasabb a 2009 novemberi árszinthez képest.
Vágómarha:
A vágómarha termelői árszintje 2010 novemberében 26%-kal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet.
Vágósertés:
- A KSH adatai szerint a vágósertés termelői ára 2010 novemberében 6,3%-kal volt magasabb, mint 2009 novemberében.
- A MOSZ Sertéstenyésztők Választmánya állásfoglalást adott ki, amelyben leszögezik, hogy jelenleg 80-100 Ft a veszteség 1 kg élősertésen a magas takarmányárak és az alacsony termelői árak miatt; ezt a veszteséget a Választmány szerint minimum 30%-os áremelés kompenzálná; az állásfoglalás kitér arra is, hogy 18,7 milliárd Ft támogatási előirányzat zárolásáról kaptak hírt, ami - véleményük szerint - veszélyezteti az eddigi támogatási ígéretek teljesülését.
A Választmány több intézkedést is sürget: mielőbb törtéjen meg a 2010. évi állatjóléti támogatások kifizetése és a 2011. évi állatjóléti támogatások megemelt összegét pedig negyedévente fizessék ki; a VM mielőbb hirdesse meg az állati hullák elszállítási és ártalmatlanítási, valamint az egyes állatbetegségek leküzdésével kapcsolatos támogatások 2011. évi feltételeit; a rendkívüli nehéz helyzetre tekintettel a hatósági díjakat azonnal függesszék fel; a sertéstartók kapják meg a tartalék gabonakészletet és a kormány mielőbb hirdesse meg a kedvezményes takarmányvásárlási akciót; az Európai Unió mielőbb gondolja újra a sertéságazat szabályozását.
- Piaci elemzők szerint sertésből jelenleg túlkínálat van és ezért nem reális a 30%-os áremelkedés; ez év tavaszára az élelmiszerárak 10%-os nagyságrendű áremelkedését valószínűsítik idehaza.
Baromfiágazat:
- A vágóbaromfi termelői ára 9,4%-kal volt magasabb 2010 novemberében 2009 azonos időszakához képest.
- A Baromfi Terméktanács szerint a magyar kormánynak kezdeményeznie kellene, hogy az EU engedélyezze a jelenleginél (4 milliárd Ft) nagyobb összegű állatjóléti támogatás kifizetését a magyar termelőknek; a baromfitermelők véleménye szerint indokolt lenne a Brüsszel által korábban meghirdetett támogatási mértékek (kb. kétszerese a jelenleginek) érvényesítése a rendkívül nehéz helyzetben.
- Baromfifeldolgozó építése kezdődött el a zala megyei Pacsán 90 pulyka- és 30 csirketermelő összefogásával; a fejlesztés 2,5 milliárd Ft-ba kerül (0,4 milliárd Ft támogatás, 0,3 milliárd Ft saját erő és a többi bankhitel), és ez év őszére készül el.
Fazekas Sándor miniszter az alapkő letételénél a termelők összefogásának jelentőségét méltatta.
- Egyes piaci szakértők szerint a baromfihús akár 25%-kal is emelkedhet a közeljövőben, mivel baromfiból szűkösek a készletek.
- A KSH adatai szerint a tyúktojás ára 1,8%-kal volt alacsonyabb 2010 novemberében 2009 azonos időszakához képest.
Tejtermelés:
- A KSH adatai szerint a tej termelői ára 19%-kal haladta meg 2010 novemberében az egy évvel korábbi árszintet.
- Ez év március 16-ig lehet igényelni tejkvótát azoknak a tejtermelőknek, akik a 2009/2010. kvótaévben túlteljesítették a kvótájukat, illetve azoknak, akik eddig nem rendelkeztek kvótával.
- A Tolnatej Zrt. 2 milliárd Ft összegű (ebből 25% támogatás) fejlesztéssel, évente 3 ezer tonna sótalanított savóport fog előállítani; ezt a terméket 500 euró/tonna áron lehet értékesíteni a külpiacon bébiételek alapanyagaként.
Borágazat:
- A VM legutóbbi rendeletének módosításával a jó minőségű szaporítóanyag felhasználását kívánja elősegíteni; a borászati gépek és berendezések támogatására ez év március 31-ig lehet pályázni.
- Az idén a magyar szőlősgazdák 2300 hektár szőlő kivágásához 3,9 milliárd Ft támogatást kapnak.
- Európa legjobb fehér borának választotta a Decanter magazin az elmúlt héten Malatinszky Csaba siklósi bortermelő Serena nevű fehér borát, amely Chardonnay, Rajnai rizling és Muscat Ottonel házasításával készült.
GMO:
A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága javasolja Magyarország csatlakozását a GMO-mentes Alpok-Adria régióhoz; Magyarország mellet Horvátország, Ausztria, Szlovénia és néhány észak-olasz tartomány csatlakozna a régióhoz.
AgrárHírek, 2011. február 21.

Nincsenek megjegyzések: