Oldalak

2011. február 23., szerda

Könyvajánló...

Sipos Béla Zoltán: Gyümölcsmetszési alapismeretek
Ez a könyv alapműve lehet mindenkinek, aki gyümölcsfákat, gyümölcsbokrokat ültet a kertjébe. A metszéssel kialakíthatjuk a gyümölcsfák koronaformáját, szabályozhatjuk a termés mennyiségét, sőt az időben és szakszerűen végzett metszéssel meg is védhetjük a kórokozók és a kártevők egy részétől. Szemléltető rajzok és képek egészítik ki a tömör, lényegre törő, világos és jól követhető ismeretanyagot, ami a szerző nagy szakmai és oktatói tapasztalatát, évtizedes metszési gyakorlatát tükrözi.

Dr. Gonda István: Csonthéjas gyümölcsfák metszése
A 242 oldal terjedelmű könyv, az igen gazdag ábra és képi illusztrációval a maga nemében kuriózumnak számít a hazai gyümölcstermesztés területén. Eddig ugyanis még nem jelent meg ilyen, kizárólag a csonthéjasok metszésével foglalkozó munka. Ez bátor vállalkozásnak tekinthető, ugyanis a hazai irodalmakban a csonthéjasok sokszor felületesen szerepelnek, vagy ellenkezőleg, egy-egy gyümölcsfajnál igen részletes az ezek metszésével való foglalkozás.

A kiadvány kizárólag metszési szempontból vizsgálja a csonthéjas gyümölcsfajok sajátosságait és eltéréseit. Az általános fejezetekben részletezi a csonthéjasok koronaformáités termőrészeit, elemzi a metszetlen fák sajátosságait, valamint a metszés különböző tényezőkre gyakorolt hatásait. Emellett a metszés élettani és fiziológiai kérdéseire is részletes válaszokat kapunk.

Lőrincz András - Barócsi Zoltán: A szőlő metszése és zöldmunkái
A szerzők a könyvet ajánlják - a szakmával szervezett keretek között ismerkedőknek, - önképzést választóknak, - a kiskertek, üdülőkertek szerelmeseinek, - szőlő- és bortermeléssel foglalkozó gyakorló szakembereknek.

Nincsenek megjegyzések: