Oldalak

2011. február 23., szerda

Döntött a kormány az Agrár Széchenyi Kártya bevezetéséről

2011. február 23. 16:08

Az Agrár Széchenyi Kártya indulásával a mezőgazdasági szereplők régi törekvése válik valóra – mondta Fazekas Sándor a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.
A kormány második akciótervének fontos célkitűzése volt, hogy a Széchenyi Kártya Programot kibővítse, ezzel is támogassa, megerősítse a családi gazdaságokat, a kis- és középvállalkozásokat. A kormány a hazai agrárgazdasági szereplők pénzügyi helyzetének javítása érdekében, valamint a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelők, családi gazdaságok megsegítéséért kiterjesztette a Széchenyi Kártya Programot az agrárágazatban működő kis- és középvállalkozásokra is.
Az Agrár Széchenyi Kártya indulásakor kedvezményes folyószámlahitel érhető el. A hitel felvételt az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány /AVHGA/ kezességvállalása segíti, az éves kezességvállalási díj 50 %-át az állam átvállalja a „de minimis támogatások” figyelembevételével.
A támogatottak köre
Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli. (mezőgazdasági termelés, - feldolgozás, - forgalmazás valamint vadászat, halászat, erdészet) Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek.
A támogatás mértéke
A hitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás.
A hitel futamideje és típusa
Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel. A kormány Agrár Széchenyi Kártyáról szóló döntésével csökkenthetőek a kisvállalkozások versenyhátránya.
Mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági KKV-k finanszírozási költségei.
Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a KKV-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek.
Bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei.
A támogatás segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságban tevékenykedő család megélhetését.
Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a tervek szerint 2011. első félévében indul.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Nincsenek megjegyzések: