Oldalak

2011. augusztus 16., kedd

Tojásjelölés

Gyermekkorom ünnepeire, a családi összejövetelekre nosztalgiával gondolok.
Nagyi már jóval az ünnep előtt nekilátott a sütésnek, főzésnek. Emlékeiben hűen őrzöm a tyúkólhoz vezető léptei nyomát. Nagyi örült, ha újabb tojást talált a meleg szalmában, hiszen tudta, hogy nem mindennapi ajándék ez a tyúkoktól és ezért meg is becsülte azt.

Álmában sem gondolta volna, hogy néhány évtized múlva a tojásokért a szupermarketekbe indulunk, és autógumink nyomait a sózott aszfalton már nem őrzi semmi...
Nem nagyon gondolunk arra, hogy kényelmünknek mi az ára. Lehet, hogy az egészségünkkel fizetünk érte 

A tojásokon található kötelező jelölés fontos információt ad. Ez a pecsét néhány számból és betőből tevődik össze. Nekünk, vásárlóknak az első szám és az utána következő betű nyújtja a legtöbb információt. Az első számnál csak és kizárólag négy variáció létezik, 0,1,2,3. Semmiféle más szám nem állhat a sor elején! Az utána levő bető az országot jelöli, ahonnét a tojás származik. A őHUő értelemszerően Magyarországot jelenti.

Beszédes számok
A legdrágább tojás a ő0ő kódot viseli, ez lenne manapság a nagyi tyúkjainak hagyományos tojása. Ennél a őbiotojásnálő az állatoknak napfényes, szabad terület, kifutó áll rendelkezésükre és nem kapnak semmiféle kémiai adalékanyagot, nem kezelik őket vegyszerrel.

Az ő1ő-es jelzéső őszabadtartásúő tojást még mindig nyugodt lelkiismerettel vásárolhatjuk, bár tudnunk kell, hogy itt már esetleges vegyszeres kezelés történhetett.
A gond és a veszély a ő2ő-es jelzéső tojásoknál kezdődik. Az ún. őmélyalmoső tojás megnevezés nem jelent mást, mint hatalmas fedett csarnokokat, ahová csak ritkán talál be a napsugár. Az állatokat a csarnokban összezsúfolva tartják, esetleg néhány rudat kapnak, amire fel tudnak ülni. Ritkán, de előfordul, hogy a csarnokban visszahúzódásra és tojásrakásra alkalmas hely is van. A tyúkok ettől függetlenül nem érzik jól magukat, hiszen nagyon szőkös az életterük. A nagyobb sebesülések elkerülése érdekében csőrüket levágják, és minden állat állandó gyógyszeres, adalékanyagos tápot kap.

A bevezetőben említettem, hogy néha még az egészségünket is veszélyeztetheti a tojás. Itt nem a gyakran emlegetett szalmonellára és társaira gondoltam, hanem arra a tojásra, melynek kódja 3-mal kezdődik. A 3-as kód ugyanis a nagyüzemileg, ketrecekben gyártott - tudatosan használtam ezt a szót - tojásokra vonatkozik.

Nincsenek megjegyzések: