Oldalak

2011. augusztus 23., kedd

Újra elterjedhetnek a mini vágóhidak


Bognár Lajos, a VM helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) rövidesen megnyíló élelmiszeripari programok támogatása fejezetében lesznek olyan lehetőségek, amelyeknél lehet vágópontok létestéséhez forrásokat elnyerni. 

Az uniós csatlakozás idején rengeteg kis vágópontot kellett bezáratni, mivel nem feleltek meg az európai élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Így aztán a kistermelők nem tudták levágatni a felnevelt állataikat, hogy a húsukat boltban értékesíthessék. Lehetetlen helyzetbe kerültek azok a falusi vendéglátók is, akik házi húsételeket szerettek volna kínálni, de nem tehették meg a hagyományos otthoni vágásokból. A helyzetnek végül az a rendelet vetett véget, amely lehetővé tette a néhány állat levágására alkalmas úgynevezett szúrópontok működését. A korlátozott kapacitású üzemekre kevesebb követelmény vonatkozik, mint a nagy vágóhidakra. 

A vágópontokon hetente 100 sertést, 20 szarvasmarhát, illetve évente 250 ezer baromfit lehet levágni, és 100 km-es körzetből fogadhatnak élő állatot. Nem kell külön üzemrészeket kialakítani, hanem időben kell elkülöníteni bennük az egyes munkafolyamatokat. Nincs szükség jelentős hűtőkapacitásra sem, hiszen a húst 2 órán belül elszállíthatja a tulajdonosa. (Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: