Oldalak

2011. augusztus 13., szombat

A burgonyatermesztés jelentősége

A burgonya vetés területének megoszlása az országban nem egyenletes, a burgonyatermesztés egyes tájakra összpontosul (Szabolcs-Szatmár, Borsod, Hajdú). A másik két nagy burgonyatermesztő táj Ny-Dunántúl és Duna-Tisza köze. A burgonya ugyan értékes takarmány, de a mi éghajlatunkon nem versenyképes, pl. a kukoricával. Keményítő gyártásban sem jelentős. Solanecae családba tartozik. A burgonyát vegetatív úton a gumójáról szaporítjuk. a burgonya gumó 75 %-a víz. Szárazanyagtartalma keményítőből áll, 12-25 %. A termesztés célja szerint étkezési és ipari fajtákat különböztetünk meg. Ha sok a gumóban a keményítő, akkor lisztes, ha kevés vizenyős szappanos ízű. fontos követelmény, hogy a vírusokkal szemben ellenálló legyen, a fitoftórával szemben ne legyen fogékony. Termesztés által megkívánt termésszintet a hazai fajták közül a Somogyi-gyöngye éri el. (betegségre nem fogékony, szept. közepén beérik, bőven termő fajta). Hollandiából importált fajta a Desiree (jó termőképesség, szép piros héj), Jaerla és Ostara. Németo-ból Astilla.
Fajtákkal szemben támasztott követelmények: jó termőképesség, egyenletes termés, betegség-ellenállók, jó étkezési és főzési tulajdonság, szép külalak, kis hámozási veszteség, legalább 2 évig még utántermesztésre alkalmas legyen.

Nincsenek megjegyzések: