Oldalak

2011. augusztus 23., kedd

Tanyafejlesztési Program

Az elmúlt évtizedek vidékpolitikájának egyik mulasztása a hungarikumnak számító tanyarendszer megújítását célzó fejlesztési források elmaradása. Az évtizedes mulasztás pótlására a Vidékfejlesztési Minisztérium a tanyákon élők támogatása érdekében bejelentette Tanyafejlesztési Program elindítását.

A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme. Kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. Jellegzetes földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosságai alapján a tanyás településrendszer a magyar nemzeti örökség és egyben az európai örökség részét képezi.

A Tanyafejlesztési Program támogatásaira a 81/2011. (VIII. 11.) VM rendelet alapján szeptember 30-ig pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek. A beérkező pályázatokat feldolgozása intézetünk, a VM Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) koordinálásában történik majd. A szerves fejlődésben kialakult külterületi gazdálkodási-, élet-, és településforma fontos része a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének. Ezek a tájak a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazda ság Európában kialakult fejlesztési modelljének mintapéldái lehetnek. Ennek sikeres megvalósításához járulnak hozzá a pályázaton elnyerhető források.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a VKSZI Magyar Tanyákért Programirodája (MTPI) a pályázatok benyújtásának elősegítése érdekében szakmai tájékoztató napot tart, melynek homlokterében a fejlesztési program alapvető célkitűzéseinek bemutatása mellett a pályázatbenyújtás technikai kérdései állnak.
Az elsőként Lakitelken - első sorban a tanyán gazdálkodóknak -, majd a sikeres pályáztatást segítő szervezetek képviselőinek Budapesten megrendezésre kerülő fórum által szeretnénk alkalmat teremteni a leendőbeli pályázóknak, tanyai gazdálkodóknak, az érintett önkormányzatoknak, hogy kérdéseikre első kézből kaphassanak választ a pályázat menetét illetően, a vidékfejlesztés prominens szereplőitől.

A tájékoztató napok időpontjai és helyszínei:
1. 2011. augusztus 31. (szerda) 14 óra
6065 Lakitelek (Népfőiskola)
Felsőalpár 3.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a tájékoztató nap hivatalos meghívója és jelentkezési lapja a következő elérési útvonalra kattintva érhető el:
2. 2011. szeptember 1. (csütörtök) 10 óra

Vidékfejlesztési Minisztérium, Színházterem
1055 Kossuth Lajos tér 11.


Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a tájékoztató nap hivatalos meghívója és jelentkezési lapja a következő elérési útvonalra kattintva érhető el:

A tájékoztató nap hivatalos Meghívója
Jelentkezési lap

Mindkét tájékoztató napon csak az előzetesen írásban, a megadott határideig jelentkező és a szervezők által visszaigazolt regisztrációval rendelkező érdeklődők vehetnek részt! A jelentkezések fogadása a beérkezés sorrendjében, a helyszínek befogadóképességére tekintettel történik. Kérjük mindezért, hogy részvételi szándékát a jelentkezési lap határidőben történő kitöltésével és visszaküldésével előzetesen jelezze!

Budapest, 2011. augusztus 23.

Tisztelettel,

Magyar Tanyákért Programiroda
Vidékfejlesztési Képzési és
Szaktanácsadási Inté

Nincsenek megjegyzések: