Oldalak

2011. augusztus 12., péntek

Az őszi búza vízigénye és betakarítása, a termés kezelése, tárolása

A búza öntözése hazánkban alkalomszerű. Az őszi kelesztő öntözés jelentősége kiemelkedő lehet. A kelesztő öntözés hatására biztonságos, gyorsütemű a kelés, 5-6 nap alatt befejeződik.
 Csírázóképes magból több növény kel ki öntözéssel. Az egyszerre és jól indult növényállományban kevesebb lesz a sarjkalászok száma, ami egyöntetűbb érést, nagyobb ezerszemtömeget eredményez. Nagyobb lesz a terméshozam.

Száraz nyár után és száraz őszön a kelesztő öntözés vízadagja mérsékelten kötött talajon 35-40 mm, homokosabb talajon 25-30 mm. A túlöntözéstől óvakodni kell. A búza talaj-előkészítése előtt öntözik meg a talajt 40-60 mm-es adaggal.
Ilyen öntözésre csak az időben letakarított elővetemény után van lehetőség. A búza öntözésének másik időszaka kora tavasztól a szárbaindulás kezdetéig jelölhető meg (április vége). Ha a tél csapadékszegény volt akár 50 cm vagy annál mélyebben is kockázat nélkül öntözhető a búza.

Vízigény május-június a legnagyobb (napi átlagos vízfogyasztás 4-5 mm). Az öntözött búza később érik és a termés mennyisége is gyengébb. Betakarítása nyár elején kezdődik (júl.). 8-12 nap alatt takarítják be.
A búzát egymenetes betakarítással a teljes érés kezdetén, két menetes betakarítással viaszérésben aratjuk.

Az egymenetes betakarítás feltétele a sima talaj és a gyommentes növényállomány. A teljes érés kezdetén a szem víztartalma 16 %-nál ne legyen több. A kombájnnal aratott búzánál az utótisztítás elengedhetetlen. A szalma betakarítása fontos (ha nem kell szalma, akkor leszecskázzák és a talajba dolgozzák). A betakarított búza utókezelésre szorul. A tisztítás során el kell távolítani a törött szemeket, gyommagvakat, állati kártevőket, idegen anyagokat. Fontos minőségi mutató a hektoliter-tömeg (80 kg a jó). A búza szem acélossága ha jó, több és jobb lisztet ad.

Nincsenek megjegyzések: