Oldalak

2011. augusztus 12., péntek

Az MVH megkezdte az Escherichia coli járvány által a zöldség-gyümölcs ágazatban okozott válság miatti rendkívüli támogatások kifizetését


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az előzetes várakozásokkal szemben már augusztus első felében megkezdte a zöldség-gyümölcs ágazatban elszenvedett károkat kompenzáló támogatások kifizetését.

Az 1,515 millió euró összegű támogatás kifizetésének határidejét az Európai Bizottság 585/2011/EU rendelete
2011. október 15-ében állapította meg, azonban az MVH már kiadta azokat a támogatási határozatokat, amelyek alapján augusztus 9-étől a pénzügyi kifizetések döntő többsége is teljesülhetett. A kérelmek egy kisebb, valamilyen egyedi, technikai problémával érintett köre esetében ugyanakkor még zajlanak a keresztellenőrzések, így e kérelmek kifizetéséről a döntés az elkövetkezendő napokban születik meg.
Az Escherichia coli baktérium által okozott járvány miatt a zöldség-gyümölcs ágazatban kialakult értékesítési gondokra tekintettel az Európai Bizottság június hónapban lehetővé tette a válság által leginkább érintett termékek (uborka, paradicsom, édes paprika, cukkini, saláta- és endíviafélék) piacról történő támogatott kivonását. Az árukivonások lebonyolítása és a kapcsolódó támogatási kérelmek benyújtása után - figyelemmel a tagállamoktól beérkezett igényekre - a Bizottság az eredeti 210 millió euróról 227 millió euróra emelte a támogatási keretösszeget. A 2011. augusztus 3-án kihirdetett, a gyümölcs- és zöldségágazatnak nyújtandó ideiglenes és rendkívüli uniós támogatásra vonatkozó odaítélési együttható megállapításáról szóló 769/2011/EU bizottsági rendelet alapján végül nem vált szükségessé egységes visszaosztás elvégzése, így az MVH a jogos igénylések teljes összegét ki tudja fizetni a termelők részére.

Nincsenek megjegyzések: