Oldalak

2011. október 28., péntek

ÁLLÁSFOGLALÁS A CSÁVÁZOTT VETŐMAGOK CÍMKÉZÉSÉRŐL


 Kötelező elemek:

A 1107/2009./EK Rendelet szerint 2011. június 14. után az alábbi információt kell feltüntetni a vetőmagokat kísérő címkén / dokumentumokban:
-          a növényvédő szer neve, amellyel a vetőmagokat kezelték (lehetőség szerint megjelölve a szer rendeltetését is - rovarölő, gombaölő);
-          a növényvédő szerben található hatóanyag(ok) neve;
-          a növényvédő szer biztonsági adatlapján / engedély okiratában szereplő,  biztonsági óvintézkedésekre vonatkozó sztenderd fordulatok – S-mondatok ;
-          az okiratban található, biztonságos használatra vonatkozó utasítások - különleges S mondatok;
-          az adott szerre vonatkozó, engedélyben foglalt kockázatcsökkentő intézkedések, és előírások a végfelhasználó (csávázott vetőmag kijuttatója) részére (pl. intézkedések vetés előtt, vetés közben és vetés után).

A Rendelet a címkézési előírások szempontjából nem tesz különbséget nagy méretű vetőmag zsákok és kis méretű tasakok között.  
Kisméretű csomagolás esetében hatóságunk elfogadhatónak tartja azt a megoldást, hogy a tasakon csak az alapinformációkat (szer név, hatóanyagnév, S, SP mondatok) tüntessék fel, az egyéb információk egy, a vetőmag csomaghoz mellékelt információs lapon szerepeljenek.

Nem kötelező elemek:

Hatóságunk hozzájárul ahhoz, hogy a csávázott vetőmagvakat tartalmazó zsák címkéjére a vetőmag előállító/csávázó üzem/Vetőmag Szövetség  ajánlásaként fölkerüljön az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) „Európai vetőmag címkézési javaslat”-a („European Seed Bag Labelling Initiative“), az egységes címke (ESA Generic Safe Use label), amely a biztonságos használatra figyelmeztető piktogramokból, és egységes szövegből áll.


Budapest, 2011. október 28.

MgSzH Növény-,  Talaj-  és
Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság
Növényvédő szer és Termésnövelő anyag Engedélyezési Osztály
1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

Nincsenek megjegyzések: