Oldalak

2018. február 11., vasárnap

A burgonyák felhasználási ajánlása

A kereskedelembe kerülő burgonyák felhasználási ajánlását kötelező a terméken feltüntetni. A jelölés azért is fontos, mert például, ha nem sütni való krumpliból készül a hasábburgonya, megnövekedhet az étel akrilamid tartalma, ami rákkeltő hatású. A 34/2016. FM rendelet szerint a burgonya forgalmazása során a származás mellett a fajtát és a felhasználási típust is kötelező feltüntetni. Ez utóbbi azért kötelező, mert nem várható el a fogyasztótól, hogy a fajta alapján keresgélje a felhasználási típust. A 2017/2158 rendeletet 2018. április 11-től kötelezően alkalmazni kell. A jelenlegi szabályozás szerint három kategóriát különböztetünk meg:
- „A” salátának való, nem szétfővő,
- „B” főzni való, nem szétfővő,
- „C” sütni való, kissé szétfővő.

Nincsenek megjegyzések: