Oldalak

2018. február 18., vasárnap

Érdekes...

Kritikusnak és kreatívnak kell lenni

Az újszerű és kritikus gondolkodás szükségességét hangsúlyozta a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásában Soros György.

A húsfogyasztás volt az evolúció motorja

A húsevő emlősök agytérfogatának és táplálkozási szokásainak összehasonlítása után egy svéd kutatócsapat arra jutott, hogy a szoptatás idejét tekintve nincs különbség az ember és a vizsgálatba bevont állatok között. A megnövekedett húsfogyasztás nagy hatással volt az evolúcióra, miután az anyák egyre több gyermeket tudtak vállalni.

Fotók: a kínai óvszergyár gyomrában

Nem mondjuk, hogy nem láttunk már ennél biztatóbb képeket gyárakból - mindenesetre érdekes látni, hogyan jön világra az, aminek hála nem jön világra valami más.

C-vitamin termelhet hidrogént

Szent-Györgyi Albert se hitte volna: a C-vitamin a növény immunrendszerét is megerősíti, akár az emberét. Hát még mekkora szenzációt keltett volna, ha az aszkorbinsav áldásos hatása mellett az is kiderül, ami ma már nem elképzelhetetlen: ha a fotoszintézis során kikapcsolt oxigénfejlesztő rendszert C-vitaminnal helyettesítik, a folyamat hidrogéntermelésre is befogható. Szegeden az MTA Biológiai Kutatóközpontjában Garab Győző munkatársaival 40 éve foglalkozik modern fotoszintézis kutatással, s elmondása szerint kísérleteik most értek abba a fázisba, hogy kísérleti eredményeik hasznosíthatók lesznek.

Miért február 24-e a szökőnap?

Sokan rácsodálkoznak a naptárban, hogy fer. 24-én nincs egyetlen névnap sem. A naptárban a nevek szokásos helyén az szerepel, hogy „szökőnap”.

Mégsem halnak ki a férfiak

Nem tűnik el az Y kromoszóma a génjeink közül, ahogy eddig tartották a kutatók.

Új vércsoportokat azonosítottak

Valószínűleg mindenki tisztában van a vércsoportjával, ami lehet A, B, AB vagy 0. De mi a helyzet a Langereis vércsoporttal, vagy éppen a Juniorral?

Nincsenek megjegyzések: