Oldalak

2018. február 15., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Szőlőültetvények szerkezetátalakítása

Megjelent a kincstár közleménye a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatások igénybevételéhez szükséges egyéni tervekről, amely a 2017/2018-as borpiaci évre vonatkozik. Egyéni terv benyújtása a 2017/2018-as borpiaci évben 2018. február 15. és 2018. február 28. között kizárólag postai úton a MÁK Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya részére kell benyújtani.További információ és letölthető dokumentumok ITT találhatók.

Szuperfa...

A szuperfa  szakítószilárdsága a mérése szerint tízszerese a kezeletlen fának, ötvenszer inkább ellenáll a nyomásnak és hússzor szilárdabb. Ráadásul könnyen formázható, és még a préselt fák átkának, a nedvességnek is ellenáll. Huék öt napig tartották extrém párás közegben a kezelt fát, ami csupán tíz százaléknyit dagadt, de egy vékony festékréteggel ezt is meg tudták előzni. A szuperfából ötrétegű furnérlemezt préseltek, az például már golyóálló volt. Ez alapján nem tűnik túlzónak, hogy akár olcsó és könnyű testpáncélt is elő lehet állítani fából. (Via Scientific American).
F: https://444.hu/2018/02/13/a-legujabb-csodaanyag-valojaban-osregi-ismerkedjenek-meg-a-szuperfaval

Fogyasztóvédelem...

A 2003-ban alakult FOME célja, hogy elősegítse a fogyasztók érdekeinek védelmét, a hatékony és gyors (elsősorban peren kívüli) jogorvoslatot, a megfelelő tájékoztatást, az információhoz jutás lehetőségét és a fogyasztói oktatást. A szervezet országszerte segíti a fogyasztókat és a vállalkozásokat, kilenc megyeszékhelyen pénzügyi fogyasztóvédelmi, öt megyeszékhelyen a versenykultúra fejlesztését és a tudatos fogyasztói döntéshozatalt elősegítő tanácsadó irodával vannak jelen. Az egyesület az elmúlt években több hazai felsőoktatási intézménnyel együttműködésben indított fogyasztóvédelmi oktatást, továbbá saját, akkreditált fogyasztóvédelmi szakember és békéltető testületi szakember képzéseket. A szervezet az elmúlt években mindemellett több közérdekű pert indított és nyert meg a fogyasztók védelme érdekében. F: http://magyarmezogazdasag.hu/2018/02/13/fogyasztovedokkel-hitelesebb-magyar-termek

Gyümölcstermelő körzetek...

Látványos diagramot készített a KSH Magyarország gyümölcstermelő körzeteiről. A térképen a buborékok nagysága jelzi a megtermelt alma, meggy, szilva stb mennyiségét, a kurzort ezekre irányítva pedig a pontos mennyiség is megjelenik a szemlélő előtt.
Az interaktív térkép itt tekinthető meg.

FruitVeB konferencia

A FruitVeB idén is megtartja évnyitó konferenciáját. A rendezvény célja, hogy a résztvevők első kézből kapjanak tájékoztatást a kertészeti ágazatot érintő legfontosabb változásokról és ily módon felkészülhessenek a 2018. év kihívásaira. Az idei tanácskozás fő témái a zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés helyzetértékelésén túl az adózási rendszer aktuális problémái, valamint az öntözés kérdésköre lesz. 
A konferencia időpontja: 2018. március 02. További információt a FuitVeB honlapján talál.

Nincsenek megjegyzések: