Oldalak

2018. április 24., kedd

A gépi bérmunkák ára

Sok múlik azon, mennyire terheli meg az eszközt az igénybevétel
Az agrárszektorban alkalmazott árakat ketté kell bontani gépi bérmunkára és élő erős idénymunkákra. Általában hektáronkénti tarifát alkalmaznak, de nem szokatlan az órabérben történő megállapodás sem. Most a gépi bérmunkák árait tekintjük át.
Amennyiben csak egy vállalkozó végez egy adott településen gépi bérmunkát, akkor közepes árat ad meg. Mivel nincs versenytársa, az az érdeke, hogy minél több munkát végezzen el. Amennyiben nagyvállalkozókra bízzák a feladatot, akkor ez a jelenség vagy lenyomja, vagy felviszi az árakat, mert szintén mindenki profitot akar és meg szeretne élni.

Szántás, lazítás, marózás

Felmérések szerint a nagyvállalkozók 250-300 lóerős traktorokkal 20 000 forint körüli áron végzik a talajmunkákat. A komplett szántás minimum 15 ezer forint, de lehet akár 25 ezer forint is. 100 lóerős traktorral 19 ezer forint, 150–200 lóerős géppel pedig 22 ezer forint lehet hektáronként 
a talajművelés, ezen belül a mélyszántás.
A gazdák szerint 60 centiméter valós mélységű lazítást – talajtípustól fűggően – 30–45 ezer forintért végeznek hektáronként. 55 centiméteres mélységű talajlazítás, szőlőtelepítés előtti talajlazítás ára körülbelül 60 ezer forint, baráti áron ennek a fele, körülbelül 35 ezer forint hektáronként, 180 lőerős géppel.
Vannak, akik a mély fekvésű területeket szántás után tárcsázzák, talajmarózzák. 
A gyepes terület marózása nagyon drága, sokan nem is vállalják el bérmunkában, mert a traktoron bármilyen alkatrész gyorsan tönkremehet.
A japán kistraktort üzemeltető vállalkozók előnyben vannak, mert a géppel ők tudják a leghatékonyabban marózni a szántóföldet. Csak művelt földet szoktak marózni. Amennyiben egy gazda meg akarja műveltetni a területét, akkor először gyepfeltörésre van szükség. Sokan gondolják úgy, hogy meg tudják takarítani a szántás költségeit, azonban ez koránt sincs így. Vannak, akik előre kérik 
a fizetséget letétbe, mert ha eltörik valamelyik alkatrész, azt a vállalkozónak pó--tolnia kell.
Kéthektáros legelő (gyep) talajmarózásáért – 15-20 cm kaszált tarlónál, egyenetlen talajfelszín esetén – 8000 és 12 000 forint közötti összeget el lehet kérni. Az ár attól is függ, hogy milyen minőségű úton lehet a munkavégzés területére eljutni.

Szántás, kaszálás

Zabtarló leszántásáért nettó kétezer forintot is lehet kérni hektáronként. Mag-ágykészítős vetőgéppel vetés 6000 forint hektáronként, a kaszálást 8000 fo--rintért végzik, s valamennyi árhoz hozzá kell számítani a 27 százalék áfát is.
Egy gazdálkodói fórumon, a hozzászólások között találtam egy érdekes beszámolót, amely szinte a napi árakat tükrözi: 
1 sor tárcsázás 8 ezer forint/hektár, 2 má--zsa komplex műtrágya kiszórása körülbelül 8 ezer forint hektáronként. A vetőmag elvetése 26 ezer forint egy hektárra vetítve, ennek kiszórása 8 ezer forint plusz áfa. 2 mázsa nitrogén 12 ezer forint egy hektárra, a kiszórása pedig 3 ezer forint hektáronként.

Gyomirtás, trágyázás

A gyomirtó 5 ezer forintba kerül egy hektárra, kiszórása nagyjából 4 ezer forint. 1 mázsa nitrogén hektáronként 6 ezer forintba kerül, míg a kiszórása 3 ezer forint/hektár. Gabonaféléknél, szántóföldi növényeknél nagyon fontos a gombaölő szer, amely körülbelül 10 ezer forintba kerül, kiszórása 4 ezer forint hektáronként. Az aratás 20 ezer forint hektáronként, 
a beszállítás 3 ezer forint mázsánként. A tisztítás 1200 forint, a tarlóhántás 8 ezer forint hektáronként. Valamennyi árhoz hozzá kell még számítani a 27 százalék áfát, amely alaposan megdobja a bérmunka díját.


Árbefolyásoló 
tényezők

A gépeknek jó karban kell lenniük, és a munkálatok elvégzéséhez nagy teljesítményű motor szükséges. Amikor magasabb árat kérnek a munkájukért a földet géppel bérben megművelők, akkor azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a munka során milyen gyorsan kopik a munkagép, milyen csavarok, alkatrészek, mennek tönkre és kellenek a talajműveléshez. A bérmunkát végző vállalkozók a munkadíjba belekalkulálják, mennyi gázolaj, kenőolaj fogy a munkafolyamat során. 
A munkagépekhez kell kopóalkatrész, gumi, festék, zsír stb.
Az árak természetesen havonta, valamint az időjárástól, de akár napszaktól függően is változhatnak. Az árról mindig lehet megállapodást kötni, lehet akár alkudni, hogy olcsóbban végezzék el 
a gazdának a munkát.
A gépi bérmunkák rendkívül költségigényesek, az árak hektáronként vagy mázsánként változhatnak, és függnek az alkalmazott gépek műszaki jellemzőitől is. (F. agrárunió.hu)

Nincsenek megjegyzések: