Oldalak

2018. április 26., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

A klímaváltozás és az erdők kapcsolata

Magyarország területének nagy része az erdősztyepp klímába esik, ami erdészeti célra a legkevésbé hasznosítható. Ezzel szemben domb- hegyvidékeink kedvezőek számos fafaj számára. Az éghajlat egy változékony rendszer, amihez az erdőtelepítésekkel nehéz alkalmazkodni, hiszen nem látunk évtizedekre előre. Őshonos fajokkal nagyobb biztonsággal érhetünk el tartós eredményt.

A vadkárról...

Tavasszal a vadkár elleni védelem kiépítése minden mezőgazdász számára valódi rémálom, hiszen mindez rengeteg időbe és pénzbe is kerül. A Vadalarm csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gazdák életét kizárólag saját fejlesztésű technológiai megoldásokkal tegye könnyebbé. Ennek egy új állomásához érkeztünk a Vadalarm Területtervező tavaszi bemutatásával. Mostantól ugyanis a vadalarm.hu weboldalon Ön is egy szempillantás alatt tervezheti meg területei villanypásztoros vagy vadriasztós védelmét.

Őstermelők értékesítési szabályai

„Mezőgazdasági őstermelőknek az értékesítés szabályairól” címmel jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új, kisméretű tájékoztató füzete.  
A tájékoztató füzet ide kattintva letölthető.

Munkaerő-monitorozó rendszer

Jó néhány hazai kertészetben működik már a magyar fejlesztésű munkaerő-monitorozó rendszer, a közelmúltban megjelent mobiltelefonos változata pedig várhatóan még nagyobb lökést ad a terjedésének. A terminálos rendszer továbbfejlesztésével már a dolgozók növényházakon kívüli munkáját is nyomon követhetjük, sőt a károsítók észlelésének jelzésére is van lehetőség. A Gremon munkaregisztrációs rendszert szerte a világban használják.

Termelői piacok

A termelői piacokon mindenki csak a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti, és egyre több vásárló keresi ezt a közvetlen értékesítési formát. Már 260 termelői piac működik az országban.
A NAK internetes országos Piackereső szolgáltatása segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják a felületen. Aki igénybe szeretné venni ezt a lehetőséget, az – az ide kattintva megtalálható nyomtatvány kitöltésével – a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.

Nincsenek megjegyzések: