Oldalak

2018. április 21., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Klímacélok...

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó CO2 kibocsátást 30%-kal kell csökkenteni, amiben az erdősítés is kulcsszerepet játszik.
Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket ma fogadott el az EP. Az EU-s célokat az emisszió-kereskedelem által le nem fedett szektorokban - ilyen az összes kibocsátás 60%-át jelentő mezőgazdaság, közlekedés, hulladékgazdálkodás és az épületek kibocsátása - kötelező érvényű nemzeti célokon keresztül kell megvalósítani. Ezek a lépések a Párizsban vállalt 40%-os (1990-hez viszonyított) csökkentési cél eléréséhez járulnak hozzá. A nemzeti célokat összefoglaló táblázat itt található.

Aszályvédelmi rendszer

Komplex aszály elleni védekezési rendszert fejleszt az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amely a KITE Zrt.-vel kötött megállapodástól egy központi, ingyenesen használható adatbázist remél ehhez. Év végére 80 aszály-monitoring állomás működik majd, a vízhiányvédelmi körzetek kijelölésével könnyebb lesz a termés védelme - derült ki az adatalapú aszály és belvízkezelésről szóló tanácskozáson.

NAK kalkulátor...

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó adatokat is tartalmazó támogatás-kalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások). A számított eredmény alapján a kistermelői rendszer tagjai mérlegelhetik, hogy kívánnak-e a továbbiakban is az egyszerűsített rendszerben maradni, vagy a SAPS rendszer keretein belül igénylik inkább közvetlen támogatásaikat.
A kalkulátor ide kattintva érhető el. 

A gépi munkák költsége

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet elkészítette a „Mezőgazdasági gépi munkák költsége 2018-ban” című kiadványt. Megrendelhető (számlázási név, cím, és példányszám megadásával):
NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő, Tessedik S. u. 4.
Barna Attiláné, Tel.: +36-28-511-641, e-mail: barna.attilane@mgi.naik.hu

Nincsenek megjegyzések: