Oldalak

2018. április 23., hétfő

Növényvédelmi felhívás

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
2018. évi 6. felhívás
Néhány napja egy melegrekord is megdőlt és eddig csapadékban sem volt hiány. Érthető, hogy most hirtelen beindultak a növények. A kajszi és a mandula sziromhullása után most egyszerre virágzó őszibarack, cseresznye, meggy, körte és almafákat is látok a kertekben. A károsítók is feléledtek.
► Külön felhívást szenteltem a virágfertőző monília és a tafrina elleni védekezés jelentőségének ( 4. és 5. felhívás). A száraz, meleg napok nem kedveztek a gombáknak és a gyümölcsfák is rövid ideig virágoztak. Járvány nem alakult ki, de a mélyfekvésű, párásabb és érzékeny növényekkel beültetett kertekben fertőzhettek. A fotók ma készültek. Az őszibarackon a tafrina kezdeti tünetét, míg a kajszin a virágfertőző moníliától elszáradt virágokat láthatják egy egészséges, már kisterméses ág felett. A jövő hétre borult, esős napokat jósolnak, még támadhatnak a gombák. A virágzó meggyen a monília, a kisleveles őszin a tafrina. Még figyelni kell rájuk!
► Ma fényképeztem a „közönséges levélpirosító alma-levéltetű” kezdeti kárképét is. A várhatóan nedvesre, párásra forduló időjárása minden növényen beindíthatja a levéltetvek szaporodását, kártételét. Ahol korábban is gondot okoztak, pl. almán, szilván, őszibarackon, cseresznyén, dión, zöldségféléken és dísznövényeken, ott majd valószínűleg fel kell venni a permetezőgépet. A levéltetűölő szerek kínálatában nincs változás.
► Az almalevél fotóján, egy a rügyéből már eleve lisztharmatosan kibújt levélkét is láthatnak. A lisztharmatra érzékeny Jonathan fajtán és más, a lisztharmattal küzdő növényen (pl. a köszmétén) feltétlenül permetezni kell.
A kénes gombaölőké a főszerep, de a gyümölcsök viaszosodásáig óvatosan használják. Perzselhet!
► A www.agroinform.hu oldalon a jelenlegi növényvédelmi helyzetről pontos jelentést írt a kollégám. Érdemes elolvasni. Mellékelem. A poloskaszagú szilvadarázsról és a körtelevélbolháról is szól a cikk. Valóban vannak olyan kertek, ültetvények ahol a legsúlyosabb ellenségnek számítanak. Ezeken a helyszíneken is eljött a védekezés ideje. A Mospilan 20 SG a szilvára, míg az Envidor 240 SC, a Mospilan 20 SG és a kaolintartalmú újdonság a Surraund WP pedig a körtében engedélyezett a III. kategóriások közül.
A körtelevélbolha ellen olajos adalékkal együtt juttassák ki rovarölőket. Más szárító hatású készítményekről is jókat hallok, ilyenek pl. a kalciumpoliszulfid hatóanyagú illetve a narancsolaj tartalmú lombtrágyák.
További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.
Budapest, 2018. április 22.
Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: